Catalunya arriba als 40ºC

Catalunya ha activat aquest dilluns l’avís groc per altes temperatures, que es preveien d’entre 36 i 38 graus en tota la comunitat, tot i que han acabat fregant els 40ºC, quan encara falta una setmana per entrar oficialment a l’estiu.

El matí de dilluns ha començat a Catalunya amb temperatures lleugerament més altes que les de diumenge, el dia més calorós de l’any en nombroses localitats. Alguns observatoris s’han registrat a Barcelona 28 graus a les 8 del matí.

I a mesura que ha transcorregut el dia, el mercuri dels termòmetres ha anat augmentant a Catalunya fins a situar-se prop dels 40ºC, amb una màxima de 39,2ºC a la localitat lleidatana de Seròs (Segrià) a les 16.30 hores i per sobre dels 38ºC en molts punts de les províncies de Lleida i Tarragona.

Artés (Bages) és la localitat barcelonina que ha registrat la temperatura més alta, amb 38,3º. I Vinebre (Ribera d’Ebre) amb 38,1º, ha donat la màxima de la província de Tarragona. Girona és la província amb les màximes més fresquetes i la seva capital ha marcat 36,3º, sent l’única localitat que ha entrat a la llista de les 10 localitats catalanes amb majors temperatures d’aquest dilluns.

La primera onada de calor d’aquest any està registrant temperatures inusualment altes per a aquesta època de l’any després de diversos dies superant els 37ºC a molts punts de Catalunya i amb mínimes per sobre dels 23ºC al litoral, amb nits que els meteoròlegs anomenen “tropicals”. En termes meteorològics es considera “nit tropical” quan la mínima no baixa de 20ºC i “nit tòrrida” quan la temperatura mínima supera els 25ºC.