Dijous, 5 de desembre de 2024
És notícia

Els catalans abracen la tradició per la Castanyada: Es vendran 11 milions de panellets

Avatar photo
Els panellets segueixen sent els reis de la festa, que no es veu tocada per la irrupció d’altres costums vinculats al Halloween
Panellets de pinyons a la pastisseria Zaguirre de Terrassa
Panellets de pinyons a la pastisseria Zaguirre de Terrassa | FOTO: ACN

Catalunya viu una nova Castanyada i ho farà abraçant novament la tradició malgrat la irrupció, en els últims anys, dels costums més vinculats al Halloween.

En aquest sentit, el Gremi de Pastissers de Barcelona ha assegurat a l’ACN que preveuen vendre uns 11 milions de panellets a Catalunya en els pròxims dies, unes xifres que demostren la bona salut de la tradició de la Castanyada a casa nostra.

I quins són els panellets favorits dels catalans i les catalanes? Segons el Gremi, els de pinyons continuen sent els més venuts. Dels 11 milions de panellets que es preveu que es venguin, més de la meitat, uns 6 milions, seran de pinyons, convertint-lo en el rei indiscutible de la Castanyada.

Tot i això, n’hi ha d’altres que tenen molta popularitat i que ja s’han fet un racó a les llars catalanes, com poden ser els panellets de coco i els de xocolata. A més, la creativitat dels pastissers ha fet que altres varietats, com els de ratafia amb músic o els de praliné, es vagin fent cada cop més populars.

La bona notícia és que, malgrat la inflació i l’escalada de preus dels últims anys, productes com l’ametlla o el pinyó no s’han encarit gaire, motiu pel qual no es preveu una pujada del cost del panellet. Es calcula que cada família es gastarà entre 20 i 22 euros en panellets aquests dies.

Panellets de ratafia amb músic a la pastisseria Zaguirre de Terrassa
Panellets de ratafia amb músic a la pastisseria Zaguirre de Terrassa | FOTO: ACN

Miquel Zaguirre, president del Gremi de Pastissers de Barcelona, ha explicat que a l’ACN que “a les botigues el client demana panellets tradicionals, de pinyó, de coco, d’ametlla, de xocolata, els ossos de sant o el de codony, que són els panellets que realment més surten i la gent més els agrada, però sobretot el de pinyó, que és el rei de la festa”.

Cada pastisseria fa entre 20 i 30 varietats de panellets, com el de ratafia amb músic, realment totes les pastisseries artesanes tenen una gran varietat”, afegeix. Aquesta creativitat crea un tipus de producte amb què no pot competir el panellet industrial dels supermercats i grans superfícies.

“La clau és la composició, és un panellet que està fet amb ametlla, ous i sucre, res més, no hi cap el moniato, la patata o l’aigua que podem trobar, potser, en algunes elaboracions industrials”, afegeix Zaguirre. “Tenim fruits secs com el pinyó del Montseny, l’ametlla Marcona de Tarragona o les nous de Girona i Lleida. Llavors, els fem servir per fer productes de millor qualitat”, assenyala.

Panellets de crema i coco a la pastisseria Zaguirre de Terrassa
Panellets de crema i coco a la pastisseria Zaguirre de Terrassa | FOTO: ACN

 

Els preus no pugen

“En la majoria de les pastisseries trobarem el panellet al mateix preu que l’any passat, pot sortir entre 6 i 7 euros els 100 grams”, assenyala el president del gremi. Això és perquè alguns dels productes essencials per a l’elaboració dels panellets, com el pinyó i l’ametlla, no han vist un encariment dels seus preus en origen.

En aquest sentit, estima que una família tipus de quatre persones es podria gastar entre 20 i 22 euros.

Panellets de fantasma a la pastisseria Zaguirre de Terrassa
Panellets de fantasma a la pastisseria Zaguirre de Terrassa | FOTO: ACN
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
molino-barcelona-obertura

El Molino de Barcelona torna a obrir les portes a les arts escèniques

Notícia següent

El PP de Cambrils exigeix una solució al problema dels residus i la neteja

Notícies relacionades