El 50% dels catalanoparlants no veu una “amenaça” en canviar al castellà

L'informe apunta que molts residents no catalanoparlants d'origen estranger tenen "interès per aprendre la llengua i millora'n el coneixement

El 50,9% dels catalanoparlants a Catalunya creuen que canviar al castellà quan algú els parla en aquesta llengua “no implica cap amenaça per al català”, ha assegurat l’11a edició de l”InformeCAT’, una publicació anual de Plataforma per la Llengua que recull dades significatives sobre l’estat del català.

L”InformeCAT’ de l’any passat informava que 8 de cada 10 catalanoparlants canviaven de llengua quan algú els parlava en castellà i que la majoria ho feien “per respecte o per educació”, i aquest any es concreta que a les Illes Balears “només 1 de cada 10 illencs manté el català quan algú els parla en castellà”, ha explicat la plataforma en un comunicat d’aquest dilluns.

A més a més, l’informe apunta que molts residents no catalanoparlants d’origen estranger tenen “interès per aprendre la llengua i millora’n el coneixement”: en el cas de Catalunya, 6 de cada 10 residents estrangers expressen aquest interès.

També ha revelat que “no tots” aquests residents estrangers no catalanoparlants s’acaben matriculant per fer cursos de català, i ha assenyalat que les inscripcions per als cursos d’hivern del Consorci per a la Normalització Lingüística es van incrementar el 2021 un 31%.

Transmissió intergeneracional

D’altra banda, la transmissió intergeneracional del català és del 80% a Catalunya i a les Illes Balears, i del 60% a la Comunitat Valenciana, la qual cosa constata que “una de les principals fortaleses de la llengua continua sent que els catalanoparlants de l’Estat espanyol transmeten el català als fills”.

En el cas de Catalunya parlen habitualment en català el 81,9% dels residents amb, com a mínim, un avi catalanoparlant, i arriba al 92% en el cas de les persones que tenen tres o quatre avis catalanoparlants.

A les Illes Balears el 78,6% dels residents parla català tenint com a mínim un avi catalanoparlant, i el 85,1% si tenen més ascendents catalanoparlants.

A la Comunitat Valenciana el català l’utilitza habitualment el 62,2% dels qui tenen, com a mínim, un avi catalanoparlant i el 76,2% dels qui en tenen tres o quatre.

Parlar català habitualment

Tot i que aquestes dades demostren que el fet de tenir avis catalanoparlants “fa augmentar a tots els territoris la possibilitat que els nets parlin la llengua de manera habitual”, en el cas dels matrimonis mixtos les diferències territorials són més marcades.

En aquest sentit, a Catalunya, el 68,9% dels habitants amb dos avis catalanoparlants i dos no catalanoparlants parlen català habitualment, i en la mateixa situació només parlen habitualment en català el 44,6% dels residents a les Balears i el 30,7% a la Comunitat Valenciana.