Captades imatges d’un turó europeu a Catalunya

Avatar photo

El passat mes de juny, es van captar per primera vegada en més de 50 anys unes imatges que evidencien la presència d’un exemplar de turó europeu a la Vall d’Aran.

L’enregistrament de les imatges s’emmarca en el projecte de seguiment de mesocarnívors que estan duent a terme el Grup Felis de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i la Fundació Barcelona Zoo, i que a la Vall d’Aran compta amb el suport del Consell General de l’Aran i la col·laboració de voluntaris de l’Associació Aran pera Natura.
Per portar a terme aquest projecte, s’han establert més d’una trentena d’estacions de seguiment a diferents punts del territori català i cadascuna d’elles disposa de 12 càmeres de parany fotogràfic. Les imatges han estat captades en una parcel·la de la Fundació Barcelona Zoo que disposa d’una d’aquestes càmeres. La darrera constància d’aquesta espècie en perill d’extinció en aquesta zona del Pirineu és dels anys 60.

Situació actual del turó europeu a Catalunya

El turó europeu (Mustela putorius) està classificat com a espècie en perill d’extinció segons el nou Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya. Aquesta és la màxima categoria d’amenaça que contempla el catàleg, i per tant, el situa com el mamífer carnívor més amenaçat de la fauna de Catalunya.

Durant els darrers 30 anys la població d’aquesta espècie i l’àrea de distribució s’ha reduït dràsticament fins a arribar a la situació actual, en què el turó habita únicament en alguns punts de les comarques de Girona, a les planes de l’Alt i Baix Empordà i, de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter a la comarca del Ripollès.

Partint d’aquesta situació, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Barcelona Zoo i l’Associació Trenca van fundar l’any 2018 el projecte TuroCat, amb l’objectiu de revertir una situació que apropa el turó a la seva extinció a Catalunya. És per això que una de les accions principals del projecte és la seva reintroducció a zones on ha desaparegut, així com el reforç poblacional a àrees on encara hi ha individus. TuroCat es nodreix del seguiment de mamífers que es fan dins del marc d’altres projectes com el programa de seguiment de mesocarnívors del Grup Felis.

La Fundació Barcelona Zoo posa en marxa equips multidisciplinaris amb l’objectiu de planificar i realitzar projectes de conservació ex situ (EEP) i en el mateix medi, amb la col·laboració de centres de recerca, administracions, ONG de referència i la comunitat científica. Projectes com els de la reintroducció del turó, el tritó o el ferreret avalen aquesta trajectòria.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twelve + 16 =

Notícia anterior

Blanes tanca el cap de setmana de redescoberta del seu passat indià amb un tastet de cava, vi i xocolata

Notícia següent

900 persones participen a la 43a Peonada Popular de Santa Tecla

Notícies relacionades