Campanya per a evitar presumptes estafes en la revisió del gas a Catalunya

Aquest tipus d'estafes s'han duplicat en només 1 any

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

Els Mossos d’Esquadra, al costat de la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGiCAT) i l’empresa BAXI climatització, han iniciat una campanya de prevenció de presumptes estafes en la revisió del gas, “davant l’arribada del fred i l’hivern, i el temor que aquesta problemàtica incrementi”.

Segons un comunicat de BAXI d’aquest dimecres, la campanya s’iniciarà aquest 2021 i es preveu que duri fins a 2022, i comptarà amb el llançament de 500.000 cartells que els Mossos repartiran per les comunitats de veïns.

L’objectiu de la campanya és prevenir i informar la població, “especialment als col·lectius vulnerables i sensibles de sofrir aquest tipus d’estafa”, per a evitar que es produeixi o incrementi durant aquest hivern. Precisament a Catalunya aquest tipus d’estafes s’han duplicat en només 1 any.

També es pretén posar de manifest la importància de denunciar aquests delictes per a “comprendre la magnitud real de la problemàtica i posar-li fi”, ja que segons assenyala el comunicat molts d’aquests successos queden sense denunciar per vergonya de les víctimes.

Segons FEGiCAT, BAXI i Mossos, les víctimes d’aquests fets solen ser persones majors i concretament dones que viuen soles: “Els fets tenen un impacte psicològic negatiu en la víctima, que els causa por i inseguretat”.

Finalment, han recomanat dur a terme les revisions del gas de manera periòdica en benefici del conjunt de la ciutadania, però procurant que aquesta tasca sigui duta a terme per “instal·ladors professionals”.

El ‘modus operandi’ de l’estafa

Les estafes relacionades amb els falsos revisors del gas i de la llum creixen. El ‘modus operandi’ consisteix que els estafadors es presenten a casa de la víctima sense previ avís per a, segons diuen, realitzar una revisió rutinària del servei. No obstant això, els lladres aprofiten la visita per a robar efectiu, joies, targetes, llibretes bancàries i telèfons mòbils.