Bars i comerços, “ofegats” pel tancament de 15 dies

Els negocis que poden obrir pronostiquen una caiguda de la clientela: "Una ciutat sense comerç ho té tot perdut"

Una terrassa recollida a la plaça Ricard Vinyes de Lleida. ACN

Els bars i comerços estan “ofegats” pel tancament decretat pel Govern durant 15 dies, i que encara està pendent de passar pels tribunals. Els restauradors estan convençuts que amb el servei de menjar per emportar no n’hi haurà prou per pagar les despeses fixes i demanen una compensació a la Generalitat. Alhora, temen que aquesta restricció sigui només el principi i s’allargui més de dues setmanes.

“Si ens han de tancar, que ens ajudin sense condicions”, demana la propietària d’un bar a Barcelona. Altres sectors on hi ha contacte físic amb el client tampoc podran obrir, com ara l’estètica, un àmbit empresarial que ha rebut amb sorpresa la decisió. “No té cap sentit, les perruqueries poden obrir i nosaltres no”, denuncia una empresària.

El TSJC ha d’autoritzar les mesures per contenir la covid-19 que el Govern va anunciar dimecres i que vol que entrin en vigor aquesta nit. Mentrestant, els negocis comencen a preparar-se per abaixar la persiana. És el cas del bar Joan, un negoci “emblemàtic” de l’Eixample amb 80 anys d’història que aquest dimecres ja començava a penjar els cartells de ‘menjar per emportar’ a l’aparador.

“No sabem què fer. Intentarem fer cafès per endur perquè seria una pena que aquest bar hagués de tancar”, ha dit la seva propietària, Teresa Méndez, que assegura que aquesta nit no ha pogut dormir. “Encara estem assimilant la notícia”, reconeix. De moment, l’establiment factura menys de la meitat que l’any passat i pateix la falta de turistes i l’augment del teletreball.

“Si ens han de tancar, que ens ajudin sense condicions, sense demanar quina facturació tenim ni res d’això. Ens tanquen però seguim pagant impostos i autònoms?”, es pregunta.

De fet, el bar fa mesos que espera la confirmació de l’Ajuntament de Barcelona per poder posar tres taules més la seva terrassa, situada a la confluència de Provença i Bruc amb la Diagonal, cosa que els ha condicionat, diuen, la campanya d’estiu. “He demanat cinc reclamacions des de maig. Hem treballat només amb quatre taules. És un desastre”, afirma aquesta empresària que es pregunta què passarà si no baixen els contagis d’aquí a dues setmanes. “Ens tancaran 15 dies més i no sé si podré tornar a obrir o em podré mantenir només servint cafès per emportar”, assegura.

Un dels altres sectors afectats pel tancament de 15 dies és el de l’estètica, que veu perplex com una activitat similar com la perruqueria sí que podrà obrir. “Ens ha sorprès totalment. L’estètica va obrir a la fase 0 abans de qualsevol altre comerç. Fem un servei individual i mantenim la distància i la higiene”, explica Carmen Álvarez, propietària del centre d’estètica Azalea, a l’Eixample Dret. “No té cap lògica, a les perruqueries el contacte també és directe i toques la persona, portem els mateixos tipus de protecció i el servei és molt similar”, assenyala.

El seu és un negoci petit que porta amb la seva germana des de fa més de 30 anys. Segons diu, haurien entès que es restringissin els serveis facials en els quals els clients es treuen les mascaretes però no la resta de l’activitat. “És incoherent. Als centres d’estètica no hi ha hagut cap contacte que hagi generat un contagi”, afirma.

“La por és que comencem amb 15 dies i es prorrogui més en el temps. De moment no sabem ni quines ajudes tindrem aquestes dues setmanes i no sabem com podrem seguir”, admet. “Les despeses constants del local continuen i nosaltres no generem ingressos”, afegeix. Per això, reclama una moratòria del pagament d’impostos i una transferència directa als negocis que han de tancar. “Les ajudes no arriben. S’ha de generar una ajuda econòmica directa al petit comerç perquè no aguantarem, i hi haurà un tancament generalitzat de molt petits comerços”, assegura.

La decisió de tancar bars i restaurants i limitar l’aforament al comerç i la cultura també afecta els sectors que sí que podran obrir. “Quan tanques el comerç ho tanques tot. Una ciutat sense comerç ho tens perdut. Si tanquen els bars o els restaurants i altres comerços la gent ja no surt al carrer”, explica la gerent del grup de perruqueries Raffel Pages, Carolina Pagès, que pronostica una baixada de la clientela general als 80 salons que regenten. El grup ja arrossega una facturació un 30% inferior a la de l’any passat. “Si no tens vida social, no aniràs a la perruqueria. Les restriccions afectaran a tot el comerç el 100%”, afegeix.