Barcelona, una de les ciutats espanyoles més insegures

La imatge que projecta la ciutat en els últims anys és molt negativa

Barcelona skyline, Aerial view at night, Spain

Barcelona és una ciutat molt més insegura que Madrid. Segons les últimes dades que ha ofert el Ministeri de l’Interior en el Balanç de Criminalitat no deixa lloc a dubtes i té a Barcelona en una situació complicada. Els robatoris amb violència a Madrid han estat 3.978 amb un total de 3,2 milions d’habitants, mentre que a Barcelona, amb la meitat de persones, s’han produït 4.314 robatoris.

Però no sols són les dades, sinó que la imatge que projecta en els últims anys Barcelona és molt negativa. Els robatoris se succeeixen al carrer, en llocs interiors, a turistes o persones que viuen en la capital. No importa qui sigui o on estiguis perquè la inseguretat es respira en molts punts de Barcelona.

De fet, els Mossos ja han advertit que això pot anar a pitjor durant els següents mesos sinó es posa remei. Des de fa ja uns anys, Barcelona s’ha convertit en una ciutat sense llei on poc poden fer els agents.

Dades demolidores
Les estadístiques oficials no deixen cap dubte sobre els problemes que té actualment la ciutat de Barcelona. Durant 2021 han estat 336 robatoris amb violència més que a Madrid, malgrat que la capital d’Espanya té el doble de població.

Les dades per a elaborar aquestes estadístiques s’obtenen de registres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, a més de tenir en compte alguns cossos d’agents específics com els Mossos d’Esquadra a Barcelona.

No sols els robatoris a Barcelona. Les agressions sexuals també són majors a Barcelona que a Madrid. Això sí, la resta dels delictes com a furts, homicidis o tràfic de drogues, són majors en la capital espanyola. No obstant això, si les dades es posen en proporció, la inseguretat que es respira a Barcelona és molt major que la de Madrid.

Falta d’agents de policia
El sindicat CSIF ha volgut pronunciar-se sobre aquestes dades. Des de fa uns anys, el criteri dels polítics fins per sobre del dels policies. No s’està reforçant prou perquè la presència dels agents imponent i es continuen aprovant mesures que només fan que afeblir el cos i afavorir als delinqüents.

Recentment, han desmantellat el cos d’antidisturbis de la policia de Barcelona, una mesura que ha estat molt defensada per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. Això sí, els últims actes en la capital catalana han obligat a rearmar aquest cos i deixar de costat, de moment, la iniciativa presa.

Augmenten els delictes
La realitat i les dades indiquen que Barcelona no és una ciutat precisament segura. La població, el nombre de delictes i la tipologia dels mateixos fan que la capital catalana es vegi com una ciutat insegura. Han augmentat els homicidis en grau de temptativa, les lesions les baralles tumultuàries.

A més, a Barcelona preocupen les dades relatives a la sexualitat de les persones. Hi ha 444 agressions sexuals, 81 violacions amb penetració i 363 delictes contra la llibertat sexual. La resta de delictes es mantenen estables. Tan sols han baixat els furts, però són dades que no afecten ja que no hi ha violència física pel mig.

Són totes aquestes dades els que estan fent que es vegi a Barcelona com una ciutat insegura, tant per als seus habitants com per als turistes.