Balears confirma un cas positiu d’ómicron, el tercer a Espanya

Es tracta del tercer confirmat a Espanya després dels dos contagis detectats a Madrid

El laboratori de Microbiologia de l’Hospital Universitari de Son Espases ha confirmat aquest dimecres, mitjançant prova PCR específica, un positiu de la variant ómicron del SARS-Cov2.

Segons ha especificat la Conselleria de Salut i Consum en una nota de premsa, correspon a una dona que havia viatjat des de Sud-àfrica, un dels països on existeix transmissió d’aquesta variant i dels quals el Ministeri de Sanitat ha establert restriccions per als viatgers, com la realització de proves de detecció i quarantenes de fins a 10 dies, encara que els resultats siguin negatius.

Es tracta del tercer cas detectat a Espanya després dels dos contagis positius registrats per la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid aquesta setmana. En concret, aquest dimarts es diagnòstic el segon cas de la variant ómicron del coronavirus a una dona procedent de Sud-àfrica via Amsterdam, vacunada amb dues dosis de AstraZeneca. El primer cas també va arribar del país africà i té la pauta completa de Pfizer.

El cas de Balears és d’una viatgera que va arribar, al costat d’un altre acompanyant, a l’aeroport de Frankfurt on se li va practicar una PDIA, resultant totes dues negatives. Seguint el protocol establert per la Unió Europea, se’ls va deixar continuar el seu viatge fins a la destinació final, que era Mallorca.

Una vegada aterrats a Palma i sense sortir de l’aeroport, efectius de Sanitat Exterior van procedir a realitzar de nou una prova d’antígens i en aquesta ocasió un dels dos passatgers va donar positiu. Tots dos van ser traslladats a l’Hospital Universitari de Son Espases on se’ls ha realitzat una prova PCR específica per a confirmar el llinatge del virus, atès que era un cas sospitós de pertànyer a la variant ómicron, i han quedat aïllats.

Finalment, l’anàlisi ha confirmat el positiu de la passatgera i que, amb tota probabilitat, es tracta de la variant i tots dos, la persona afectada i el seu acompanyant –que ha donat negatiu– han quedat confinats.

Davant aquest nou cas, Salut ha enviat un missatge de tranquil·litat a tota la ciutadania, ja que els efectes d’aquesta variant estan en estudi, així com la seva transmissibilitat i resposta a les vacunes administrades fins ara contra la COVID-19.

De totes maneres, la Conselleria ha subratllat que Balears, en coordinació amb la resta d’administracions, realitza una vigilància activa de tots els casos que es detecten en la comunitat. Així mateix, han recomanat mantenir totes les mesures de prevenció per a evitar contagis, com les màscares (especialment en interiors), la distància i la neteja de mans.