Avui pot ser el dia més fred de l’any

Les temperatures fredes dels últims dies podrien intensificar-se aquest divendres, segons el portal meteorològic eltiempo.es, que pronostica que aquest 21 de gener pot ser “el dia més fred” d’aquest 2022, tenint en compte els valors mitjans a Espanya, ja que en “àmplies zones” el mercuri podrà marcar entre -6 i -10 °C.

Eltiempo.es assenyala que, d’acord amb les dades del període 1991-2020 en la Península, les dues quinzenes més fredes de l’any es registren al gener, seguides per la primera de febrer i la segona de desembre.

En concret, en el conjunt d’Espanya –inclosos tots dos arxipèlags– la temperatura mitjana de gener és de 8,4 graus centígrads (ºC) les màximes i de 4 °C les mínimes tot el mes de gener d’uns 8,4 °C.

D’acord amb aquesta anàlisi, el dia més fred a Espanya és el 21 de gener, amb una mitjana de 7,9 °C, encara que el valor mitjà puja “bastant” en tenir en compte la temperatura de Canàries. Si no es té en compte a l’arxipèlag macaronésico, el dia més fred en la Península i illes Balears és el 15 de gener i en aquest cas, la mitjana de totes les estacions en el període 1991-2020 és de 7,3 °C.

Respecte a les temperatures mínimes, la Península i Balears tenen la seva nit més freda el 13 de gener, amb un valor de 2,8 °C; mentrestant, si es té en compte també a Canàries, el dia més fred en les temperatures nocturnes és el 21 de gener, amb 3,5 °C de mitjana.

Per zones geogràfiques, l’estudi d’eltiempo.es reflecteix que les zones del sud i de la franja mediterrània el dia més fred se situa en la primera quinzena del mes. En àrees del centre i de l’oest, el dia més fred és a mediats mentre que en la cornisa cantàbrica i a Galícia, es dona a la fi del mes.

D’aquesta manera, amb l’episodi fred que s’està registrant des de fa més d’una setmana, eltiempo.es preveu que el dia més fred serà fins i tot més fred del normal, sobretot a les nits, ja que aquest divendres 21 esperem mínimes que podran aconseguir els -6 °C en àmplies zones de l’interior del país i els -10 °C en àrees favorables.

Les baixes temperatures s’intensificaran en els pròxims dies i es podrà aconseguir fins a -10 °C en capitals de província com Sòria o Terol de cara a la fi de setmana. En àrees favorables aquestes mínimes depassaran els -12 °C.