Avui acaba el termini per presentar la declaració de la renda

Tres mesos després que arrenqués la campanya de la renda 2019, en ple estat d’alarma pel coronavirus, aquest dimarts s’acaba el termini perquè els contribuents puguin presentar les seves declaracions. D’aquesta manera, finalitza una campanya atípica, marcada pel tancament d’oficines de l’Agència Tributària durant bona part del període previst per a realitzar la liquidació de l’IRPF.

Segons el calendari de l’AEAT, ahir va ser l’últim dia per sol·licitar cita prèvia per a atenció telefònica o en oficines, mentre que en els casos de declaracions amb resultat a ingressar amb domiciliació en compte la campanya va concloure el passat 25 de juny, a no ser que s’opti per domiciliar únicament el segon termini de l’IRPF. En aquest cas, el termini també acaba aquest 30 de juny.

Un dels principals canvis de la campanya d’aquest any és que s’ha reduït gairebé a la meitat el temps durant el qual ha estat possible realitzar la declaració presencial de la renda. En comptes de començar el dia 13 de maig, tal com estava previst, aquest servei es va posposar al 8 de juny a conseqüència de la crisi sanitària. El reforç de l’atenció telefònica -mitjançant el pla “Li Anomenem” – i les millores en l’app i en la simplificació del sistema d’identificació han intentat compensar el tancament de les oficines de l’AEAT durant bona part de la campanya.

Des de diversos sectors es va sol·licitar al Ministeri d’Hisenda modificar l’actual calendari per liquidar l’impost de l’IRPF, entre ells el sindicat de tècnics d’Hisenda (Gestha), que va reclamar que es prorrogués el tancament de la campanya fins a finals de setembre a causa de l’obligació de confinament de la població. Davant l’allau de peticions, el Consell de Ministres va aprovar a mitjans d’abril una moratòria d’un mes per a la presentació i pagament d’impostos per als autònoms i pimes.