Amb el Nadal a la cantonada, molts ja pensen en quins aliments comprar per a cuinar els menús festius. No obstant això, aquest any, el preu d’alguns productes clau per a aquestes celebracions ha augmentat considerablement, cosa que podria afectar els pressupostos familiars.
Realment, cada any per aquestes dates notem un augment del preu de la cistella de la compra, però enguany, la recuperació parcial de l’IVA dels productes bàsics, que durant dos anys va estar bonificat al 0%, ha provocat un nou repunt dels preus a partir de l’octubre. Tot i que la taxa d’inflació es manté a l’1,8%, dins de l’objectiu del Banc Central Europeu, alguns productes tradicionals de Nadal, sobretot els frescos, han pujat més a Espanya que en altres països de la zona euro.
Segons les últimes dades d’Eurostat, els productes com el xai, el peix o el marics han experimentat increments notables a tot l’Estat espanyol. A l’octubre, el preu del xai va pujar fins a un 11,1% respecte al mateix mes de l’any anterior, molt més que a altres països com França, Itàlia o Alemanya. El peix i el marisc també van pujar un 3,2%, mentre que la carn, sobretot la vedella, i els seus preparats, van augmentar un 2,2%, dues vegades més que a la mitjana de la zona euro.
Segons l’Estudi d’Hàbits de Consum en Nadal elaborat per Eroski, les famílies gastaran entre un 25% i un 30% més en alimentació en comparació amb la resta de l’any, cosa que suposarà una despesa addicional d’uns 120 euros de mitjana per llar. Conscients de les pujades, moltes famílies avancen part d’aquesta despesa als mesos previs a les festes per evitar el pic de preus de darrera hora.
A més cal recordar, que a partir de l’1 de gener, l’IVA dels aliments bàsics tornarà a pujar del 2% al 4%, cosa que podria contribuir a nous augments en els preus. Tot i que la inflació s’ha moderat en comparació amb l’any passat, es preveu que la taxa general d’inflació augmenti lleugerament els pròxims mesos a causa de la inestabilitat geopolítica i l’impacte dels preus energètics.