La Loteria de Nadal repartirà milions d’euros a tot l’Estat Espanyol, però també serà font de conflictes i inclús de fraus de tota mena. Per aquest motiu, FACUA-Consumidors en Acció ha avisat de quins són els més comuns i les seves conseqüències. Entre les més repetides hi ha l’entrega de quantitats superiors per part de passibles compradors o la compra de bitllets utilitzant un reclam d’estalvi del pagament dels impostos.
Aquestes pràctiques tenen l’objectiu de blanquejar diner negre aprofitant-se dels guanyadors dels premis de la Loteria. Una transacció molt difícil d’acreditar davant d’una inspecció tributària. De fet, la multa per comercialització de bitllet premiat pot superar la meitat de l’import guanyat, mentre que el defraudador podria no tenir conseqüències, ja que podria acreditar el caràcter lícit dels diners mitjançant la butlleta. Davant de casos com aquests, FACUA aconsella posar-los a coneixement de la policia.
Error d’impressió
Què pot passar si a l’hora de cobrar-lo, els responsables indiquen que el número imprès és erroni? FACUA destaca que possiblement és tracta d’un frau. En cas que l’entitat que ha venut la butlleta hagi comès algun error a l’hora de vendre les participacions, els mateixos consumidors poden exigir que assumeixin el pagament del premi. Aquests casos es poden denunciar i traslladar-los als tribunals de justícia.
Compartits de veritat?
Si compartim dècims amb amics o familiars, FACUA també recomana tenir proves d’aquest repartiment del dècim. Aquesta pot ser amb una impressió on consten totes les signatures o directament poder demostrar-ho amb encreuament de correus o de missatges de Whatsapp que ho deixin clar.
Els ciberdelinqüents de la Loteria
FACUA assenyala també l’alta activitat dels ciberdelinqüents. Per exemple, es poden rebre correus electrònics indicant que han guanyat el premi i que per cobrar-lo s’ha d’abonar una taxa. L’associació aconsella no fer-ne cas i, si ja n’ha sigut víctimna, s’han de denunciar directament a la policia.