Arriba una onada de calor de 40 graus

La calor posa en alerta a 12 províncies. Durant el cap de setmana, predominaran els cels clars en tot el país i les altes temperatures. S’arribarà als 35 graus en àmplies zones de la meitat sud de les valls del Duero i Ebre, i es podran superar els 40 a la vall del Guadalquivir.

Ja s’ha activat l’alerta groga en 12 comunitats com Andalusia, Aragó, Balears, Castella la Manxa, Catalunya, Galícia, Múrcia, País Basc, la Rioja, València i Canàries i l’avís taronja a Navarra, on les temperatures arribaran als 39 graus en hores centrals del dia.

A la comunitat de Múrcia aquest dilluns estaran entre els 38 i 39 graus, a Aragó entre els 36 i 38 graus. Per la seva banda, a València oscil·laran entre els 36 de màxima. Segons Aemet durant la jornada d’avui, la calor serà sufocant a Navarra i part d’Andalusia, on els termòmetres marcaran els 40 graus.

No obstant això, aquesta setmana viurem un “tobogan tèrmic”, com l’ha anomenat Aemet, doncs abans del cap de setmana s’esperen importants baixades de temperatura en algunes zones de país i noves pujades a finals de setmana.

De fet aquest temps estiuenc no arribarà al nord. Galícia estarà en alerta groga per vents forts de fins a 80 km per hora. També s’esperen algunes precipitacions que probablement s’estenguin a Astúries.