Arriba una borrasca que provocarà un brusc canvi de temps, amb pluja, fred, vent i neu

El mes d’octubre s’estrenarà amb un “canvi brusc” del temps que durarà durant tot el cap de setmana i els primers dies de la setmana que ve, a conseqüència d’una borrasca molt profunda batejada com ‘Alex’ que afectarà la Península i Balears amb un “intens” temporal de vent i onatge, pluges fortes, acompanyades de tempesta i que seran persistents en nombroses zones i en forma de neu en àrees d’alta muntanya; tot això acompanyat d’un descens acusat i generalitzat de les temperatures.

El portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Rubén del Campo, ha informat a Europa Press que la situació és conseqüència de la formació d’una borrasca dijous a l’Atlàntic, a nord-oest de Galícia, que es desplaçarà cap a l’entorn del canal de la Mànega i on arribarà el divendres al matí.

Així, ha afegit que mentre es desplaça cap a aquesta zona, patirà una ràpida intensificació que es coneix com “ciclogènesi explosiva” ja que la pressió atmosfèrica en el seu centre baixarà més de 12 hectopascals en dotze hores, que és el límit estimat per parlar d’aquest tipus de processos. En concret, Del Campo ha subratllat que ‘Alex’ és una borrasca profunda que s’intensifica pel procés de ciclogènesi explosiva i causarà un temporal intens.

En concret, ha indicat que “els primers efectes” es començaran a notar des d’aquest mateix dijous, però prèviament un sistema frontal travessarà la Península des del nord-oest a sud-est i donarà lloc a l’entrada d’aire procedent de l’Atlàntic nord “més fred i inestable “que el d’aquest ‘estiuet de Sant Miquel o del Codony’ que està deixant temperatures més altes del normal per l’època.

El portaveu pronostica que des de primeres hores de dijous plourà a Galícia, amb intensitat, i en les comunitats cantàbriques i després s’estendran aquestes precipitacions a Pirineus i a nord-est de Catalunya, on es podran produir tempestes.