Arrenca la marató de donació de sang amb l’objectiu d’arribar a les 10.000 donacions

El banc de plasma busca donants joves perquè les reserves estan sota mínims

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Una infermera, un donant de sang i la seva acompanyant. ACN

La Marató de Donants de Sang de Catalunya ha arrencat aquest dissabte a Universitat de Barcelona. En aquesta edició es marca com a objectiu arribar a les 10.000 donacions en una setmana perquè les reserves del Banc de Sang i Teixits (BST) estan sota mínims. Així ho ha explicat Francesc Gòdia, president del BST, que ha detallat que ara tenen 5.000 unitats de sang, la meitat de les que tenen habitualment, tant “per la fi de les vacances de Nadal com per la sisena onada de la covid”. L’entitat busca especialment gent jove i espera aconseguir 2.000 nous donants. Per fer-ho ha posat en marxa la campanya ‘Suma’t a la generació D (de donants)’. A més de la UB, les donacions es poden fer als hospitals catalans i a 40 punts repartits pel territori.

Gòdia ha fet una crida a la població per donar sang perquè actualment hi ha una “especial necessitat d’augmentar les reserves” de plasma. “Aquest any més que mai aquesta marató és important per tornar a tenir les reserves als nivells habituals”, ha explicat tot destacant la importància de captar nous donants, ja que els darrers anys la pandèmia els ha “reduït molt”.

En el mateix sentit s’ha expressat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha afirmat que “les restriccions i els confinaments” han jugat en contra de les donacions de plasma a Catalunya. Davant d’això, el conseller ha destacat que aquest any, més que mai, aquesta és una iniciativa “molt benvinguda”. A més, ha lloat que la campanya de la marató se centri a buscar nous donants i especialment en els joves, ja que, a parer seu, és un col·lectiu que “habitualment busca un món més just”.

Entre les persones que aquest dissabte han donat sang per primera vegada hi ha l’influencer Long Li Xue, que té més de 16.500 seguidors a Instagram i més de 140.000 a TikTok. Ell ha detallat als micròfons de l’ACN que el Banc de Sang va contactar amb ell per ser donant i que es va quedar “molt impressionat” quan va veure les instal·lacions que té, que va visitar fa uns dies. Tot i que fins ara mai s’havia plantejat ser donant, ha dit que ara està “molt content” d’haver fet aquest pas. “És un regal que fas cap a una persona que desconeixes, és un gest molt bonic”, ha resumit tot afegint que les xarxes socials són el millor canal de difusió que hi ha per arribar a la gent.

També ha destacat la importància de donar plasma el Josep Bernadó Casals, que aquest matí ha fet el seu “gest altruista” a la Universitat de Barcelona. “Tots podem tenir un accident o una operació d’un familiar”, ha destacat per animar a la gent a sumar-se a aquesta iniciativa.

També ho veu així el Joan Nicolau, un usuari que dona plasma diversos cops a l’any des de fa temps. “És un gest que no costa res de fer”, ha dit tot animant als més aprensius a les agulles. “Només et suposa mitja hora, és només com una punxadeta, com si et posessin la vacuna de la covid”, ha resumit.