El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la proposta dels Comuns per impulsar i desplegar la Llei 11/2022 de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles, també coneguda com la Llei de Barris Verds. La moció insta al Govern de la Generalitat a adoptar mesures concretes per fer front a la crisi d’accés a l’habitatge, millorar les condicions de vida en barris vulnerables i promoure la regeneració urbana amb criteris socials i ambientals.
El text aprovat a iniciativa dels Comuns reclama la rehabilitació de 150.000 habitatges en els pròxims set anys, perquè aquests s’incorporin al parc d’habitatge protegit, i que es doni prioritat als barris de més alta complexitat, donat que és on més dificultats tenen les comunitats per organitzar-se i accedir a les subvencions.
La cambra insta a impulsar d’ofici la rehabilitació i la regeneració urbana amb dotació pressupostària per solucionar problemes estructurals de centres històrics de ciutats com Lleida i Manresa. També es demana actuar a barris de tot el territori català com La Salut, Llefià, la Pau i Sant Crist a Badalona, els del Besòs i el Maresme a Barcelona, La Maurina a Terrassa, les Termes i Can Puiggener de Sabadell, Rocafonda i Cerdanyola a Mataró o el Barri del Port a Tarragona, entre molts altres del país. Una proposta que ha comptat amb els vots favorables de tots els partits de la cambra catalana (122 vots), a excepció de VOX (11 vots) que s’ha abstingut i d’Aliança Catalana que ha votat en contra (2 vots).
Per assolir el compromís de l’acord d’investidura amb els Comuns, el Parlament demana desplegar la Llei de Barris Verds de manera urgent i “amb tot el seu potencial”, dotant-la de recursos del Fons de Recuperació Urbana amb una dotació pressupostària plurianual i que aquesta sigui, com a mínim, “la mateixa que va tenir el pla de Barris 2004-2010” i permeti actuar en 20 barris a l’any.
També s’ha aprovat per unanimitat la necessitat d’incorporar una dotació pressupostària per erradicar els 4 milions de tones d’amiant que encara queden a Catalunya i complir així amb els terminis que estableix la Unió Europea.
Altres propostes de la moció dels Comuns aprovades avui són demanar al Govern de l’Estat espanyol l’extensió de l’IVA superreduït a qualsevol obra vinculada a la rehabilitació d’habitatges; elaborar un pla de revisió integral de les condicions d’habitabilitat de polígons d’habitatge i edificis de protecció oficial construïts abans de 1980, que seria la base dels plans de rehabilitació o renovació integral, i una major disponibilitat pressupostària per reforçar el manteniment, adequació i rehabilitació dels habitatges de protecció oficial de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, com la Coromina a Manlleu, així com una línia d’ajuts per garantir l’accessibilitat del parc d’habitatges i que aquests tinguin ascensor.