Aprofita per posar el rentaplats abans que pugi més el preu de la llum

La franja més cara serà de 20 a 21h

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista veurà frenada aquest dimarts l’espiral baixista dels últims dies i repuntarà un 8,6% respecte a aquest dilluns, situant-se així de nou per sobre de la cota dels 100 euros per megavat hora (MWh).

En concret, el ‘pool’ marcarà per a aquest dimarts una mitjana de 104,36 euros/MWh, enfront dels 96,08 euros/MWh d’aquest dilluns als quals li havien portat quatre jornades seguides de caigudes, situant-se en el seu valor més baix des de principis de novembre, segons dades provisionals publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollits per Europa Press.

Malgrat aquesta pujada, el preu d’avui serà el tercer més baix en el que va de desembre i estarà molt lluny dels màxims històrics de la setmana passada, quan es va arribar fins als 383,67 euros/MWh.

En qualsevol cas, el cost de l’electricitat en el mercat majorista segueix disparat si es compara amb els registres del mateix dia de l’any anterior, quan el preu es va situar en 20,04 euros/MWh. L’increment d’aquest dimarts en comparació amb el 28 de desembre de 2020 és del 420%, és a dir, cinc vegades més cara.

Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest dimarts es donarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 176,03 euros/MWh, mentre que el mínim, de 8,06 euros/MWh, s’ha registrat entre les 4.00 i les 5.00 hores.

Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

L’encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics en aquest any.

DESEMBRE RONDA ELS 246 EUROS/MWH DE MITJANA
Desembre va començar sent un mes marcat per una gran volatilitat, amb caigudes en la mitjana d’alguns dies fins a l’entorn dels 100 euros/MWh i amb uns certs repunts que superaven àmpliament la cota dels 200 i els 300 euros/MWh.

Malgrat les caigudes d’aquests últims dies, l’encariment de la llum s’ha desbocat i el preu mig mensual ronda ja els 246 euros, és a dir, gairebé uns 50 euros més que el passat octubre, el mes amb la mitjana més cara fins avui.

PRÒRROGA EN LES REBAIXES FISCALS
El Govern ha ampliat fins al 30 d’abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors amb la finalitat de pal·liar l’efecte negatiu que la pujada del preu de l’electricitat està causant en els ciutadans.

En concret, s’han prorrogat fins al 30 d’abril les rebaixes del 21% al 10% de l’IVA i de l’impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal. No obstant això, la suspensió de l’impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà, ara com ara, fins al 31 de març.