Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Andorra la Vella, nova delegació del Govern català el 2022

Per "enfortir les relacions de bon veïnats i lligams lingüístics, culturals i econòmics"

El Govern obrirà sis noves delegacions a Tòquio, Seül, Dakar, Pretòria, Brasília i Andorra la Vella i arribarà a les 20 durant el 2022. La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha anunciat aquest dilluns en un acte al Palau de Pedralbes que les noves seus cobriran el Japó, Corea del Sud, l’Àfrica Occidental, l’Àfrica Meridional, el Brasil i Andorra. La Generalitat també creix en oficines, passant de dues a cinc i obrint-ne a Dublín, Ljubljana i Ciutat del Quebec. També es crea la figura dels enviats especials, que es desplaçaran a llocs concrets segons el moment. El 2022 n’hi haurà dos, a Varsòvia i Edimburg. “La millor manera de preparar-nos per ser un Estat és començar a actuar, tant com puguem, com si ho fóssim”, ha dit Alsina.

La consellera ha emfatitzat que es tracta d’un “dia important” en la consolidació del departament que encapçala. “Ampliarem la nostra xarxa a Europa, reforçarem la nostra presència als continents africà i americà i desembarcarem a l’Àsia”, ha afegit. Alsina ha dit que el Govern ha de tenir “veu pròpia a l’exterior sense tuteles ni intermediaris”. Les 20 delegacions passaran a cobrir de 44 a 63 països.

Nova delegació i oficines a Europa

A Europa, la Generalitat tindrà una nova delegació, amb la que té previst obrir a Andorra, per “enfortir les relacions de bon veïnats i lligams lingüístics, culturals i econòmics”. A més, crea oficines a Dublín i Ljubljana, que se sumen a la de l’Alguer. La primera, segons Alsina, buscarà “intensificar en el context post-Brexit” les relacions amb Irlanda, i la segona pretén “intensificar els vincles” amb un estat de la UE “especialment amic de Catalunya”. Les oficines són seus a ciutats o països concrets dins l’àmbit més extens d’una delegació on Acció Exterior creu que s’hi ha de tenir presència física.

D’altra banda, la seu als Balcans canvia de nom i passa a denominar-se Sud-Est d’Europa, ja que també cobreix estats no balcànics. A Edimburg hi haurà un enviat especial, perquè Catalunya comparteix “lligams i aspiracions” amb Escòcia, mentre que a Varsòvia n’hi haurà un altre per “guanyar influència a l’Europa de l’Est” i “donar suport” als refugiats ucraïnesos a Polònia. La figura de l’enviat especial és de nova creació i serà personal d’una de les delegacions que, de manera més flexible i menys permanent, i sense necessàriament tenir oficina pròpia, cobrirà necessitats específiques a una ciutat o país en un moment concret.

Presència a l’Àfrica Occidental i Meridional

A l’Àfrica, s’obre una seu a Dakar, al Senegal, i cobrirà també Gàmbia, Costa d’Ivori, Nigèria, Ghana i Mali. Serà la Delegació de l’Àfrica Occidental i, segons Alsina, és clau pels “projectes de cooperació al desenvolupament” que hi té Catalunya, sobretot al Senegal i Gàmbia. La “important diàspora” d’aquesta regió a Catalunya i les “oportunitats comercials” de la zona també hi han fet impulsar la presència del Govern.

L’altra delegació que s’obrirà al continent africà, batejada com Àfrica Meridional, tindrà la seu a Pretòria, Sud-àfrica, però també cobrirà Angola i Moçambic, “un pol d’atracció econòmic” i on també s’hi desenvolupen projectes de cooperació al desenvolupament. La delegació del Nord d’Àfrica, ja existent, canvia de seu de Tunis (Tunísia) a Rabat (Marroc).

Delegació al Brasil i oficina al Quebec

Al continent americà, destaca l’obertura d’una delegació al Brasil, ja que és “un motor econòmic indiscutible” i una “potència líder a la regió”. El departament hi vol “potenciar la cooperació científica, universitària i comercial” i donar suport a les “inversions catalanes” al país. L’altra novetat a Amèrica és l’obertura d’una oficina a Ciutat del Quebec, la segona al continent després de la de Nova York, que fa anys que està en marxa. L’oficina ja existent a Buenos Aires canviarà de nom i es denominarà Con Sud, mentre que la de Ciutat de Mèxic passarà a dir-se Mèxic i Amèrica Central.

Primeres delegacions a l’Àsia

Alsina també ha celebrat la posada en funcionament de les primeres dues delegacions del Govern a l’Àsia. Una d’elles tindrà la seu a Tòquio, cobrirà el Japó, un país que té “relacions institucionals i històriques” amb Catalunya, ha expressat Alsina. L’executiu espera posar l’èmfasi en “la recerca, la cultura i el turisme” a la nova seu. La segona serà a Seül, que desplegarà polítiques per a Corea del Sud, “un soci comercial prioritari per Catalunya”.

Amb les sis noves delegacions a Tòquio, Seül, Dakar, Pretòria, Brasília i Andorra la Vella durant el 2022, Catalunya arribarà a 20 seus a l’exterior. La resta, que ja estan en marxa, es troben a Brussel·les (UE), Londres (Regne Unit i Irlanda), Berlín (Alemanya), Washington (EUA), Roma (Itàlia), Ginebra (Suïssa), París (França), Zagreb (Balcans, que ara es denominarà Sud-est d’Europa), Viena (Europa Central), Estocolm (Països Nòrdics i Bàltics), Lisboa (Portugal), Buenos Aires (Argentina, que ara es denominarà Con Sud), Ciutat de Mèxic (que passarà a denominar-se Mèxic i l’Amèrica Central) i Tunis (que es mourà a Rabat i passarà a dir-se Nord d’Àfrica).

A més, hi haurà cinc oficines: a l’Alguer i Nova York, ja existents, i també ara a Dublín, Ljubljana i Ciutat del Quebec. La consellera Alsina també ha anunciat la creació de la figura de l’enviat especial i, durant el 2022, n’hi haurà dos: un a Edimburg i un altre a Varsòvia.

L’acte ha comptat amb els alts càrrecs del departament, tots els delegats actuals excepte la d’Alemanya, Marie Kapretz, positiu per Covid-19, 11 cònsols a Barcelona i actors socials amb projecció exterior, com les Cambres de Comerç o el Diplocat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Deltebre commemora el 8M amb una taula rodona sobre els drets de les dones i la justícia social

Notícia següent

Comencen els treballs que completaran la renovació del servei d’abastament d’aigua a Roses

Notícies relacionades