Almenys 53 morts en un atac gihadista

Efectius de la Gendarmeria al Pertús. Foto: ACN

Les autoritats han informat aquest dimecres que són ja almenys 53 els morts en l’atac d’aquest diumenge contra una Gendarmeria Nacional al nord del país de Burkina Faso, entre ells 49 agents.

Després de l’atac, que va tenir lloc de matinada a la zona d’Inata, a la província de Soum, les autoritats han cessat de les seves funcions el comandant del cos en el sector nord i el cap de la primer regió de la Gendarmeria, recull el portal de notícies burkinés Infowakat.

El president de Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, s’ha referit aquest dimecres al final del Consell de Ministres al “drama” de l’atac a Inata, i ha assegurat que ja s’han pres “una sèrie de mesures”, inclosa l’obertura d’una investigació.

Kaboré ha subratllat que aquesta “tragèdia” ha “commocionat els diferents estrats socials” de Burkina Faso. Segons ha dit, també ha suscitat reaccions d’”ira” per “disfuncions en l’Exèrcit” en qüestions d’”alimentació o logístiques”.

“Entenc molt bé les reaccions. No pot ser normal en aquests moments que a l’Exèrcit, que hauria de ser l’estructura millor organitzada, tinguem disfuncions a un nivell tan important”, ha reconegut, recull el mitjà Burkina 24.

“Ara mateix s’han donat instruccions perquè es dugui a terme una investigació administrativa sobre tot aquest assumpte”, ha assegurat. També ha defensat garantir als militars “totes les condicions que els permetin enfrontar-se al terrorisme amb tot el valor i la determinació que es requereix”. El president ha avançat, a més, que celebrarà “en breu d’un Consell Superior de Defensa Nacional” sobre aquest tema.

SÈRIE D’ATACS

El diumenge es va produir un altre atac sense víctimes contra un destacament a la zona rural del departament de Kelbo. La setmana passada en va tenir lloc un altre a la província de Séno, que es va saldar amb la mort d’almenys set membres de les forces de seguretat. El país africà ha experimentat en termes generals un augment significatiu dels atacs des de l’any 2015.

Els atemptats, obra tant de la filial d’Al-Qaeda com de la d’Estat Islàmic a la regió, han contribuït també a incrementar la violència intercomunitaria. A més, han propiciat els grups d’autodefensa, als quals el Govern burkinès ha sumat en els últims mesos ‘voluntaris’ perquè ajudin en la lluita antiterrorista.