El sector porcí català afronta una setmana convulsa després del descens “fort i brusc” del preu del porc que l’Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT) atribueix al brot de Pesta Porcina Africana (PPA) detectat divendres passat a la demarcació de Barcelona. El director de l’entitat, Ricard Parés, alerta que les conseqüències s’han fet notar amb rapidesa, especialment en les exportacions fora de la Unió Europea, que representen aproximadament un terç del total.
Segons Parés, la incertesa domina ara mateix el mercat: “L’element clau és veure quant de temps es mantindrà aquesta situació i fins on poden arribar les baixades”. L’associació també recorda que el sector dona feina a més de 20.000 treballadors entre ocupació directa i indirecta, i reclama a les administracions que estiguin preparades per activar ajuts si calgués reaccionar amb rapidesa.
Paral·lelament, Mercolleida ha respost a l’impacte del brot revisant les cotitzacions de manera extraordinària. Les juntes de preu del porc d’engreix, de la verra i del garrí, reunides aquest dilluns, han acordat rebaixar deu cèntims per quilo la majoria de categories. Així, el porc selecte passa d’1,312 €/kg a 1,212 €/kg; el porc de Lleida o normal d’1,300 €/kg a 1,200 €/kg; i el porc gras, d’1,288 €/kg a 1,188 €/kg. La verra també registra un descens, de 0,580 €/kg a 0,480 €/kg.
Pel que fa al garrí de 20 quilos, el preu base a Lleida baixa cinc euros, situant-se en 31 euros, quan la setmana passada era de 36.