Alerta per ones, vent, fred i neu a Catalunya

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Un total de 14 províncies estaran aquest dissabte 8 de gener en alerta per ones de fins a 7 metres, vent de fins a 80 quilòmetres per hora, temperatures de fins a -4 graus centígrads i neu de fins a 10 centímetres en 24 hores, segons predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Concretament, en risc taronja (important) per ones estaran les províncies de la Corunya, Lugo, Pontevedra, Astúries, Cantàbria, Biscaia i Guipúscoa. En risc groc per fenòmens costaners estaran Menorca, a Balears, Girona, Tarragona i Castelló. A més, estaran en risc per vent Lleida, Tarragona i Castelló. Per temperatures mínimes, Granada i, per neu, Lleida i Osca.

Així, hi haurà nevades a Pirineus i vent amb intervals de fort o ratxes molt fortes als litorals nord de Galícia i Cantàbric, Empordà, Balears, baix Ebre i Canàries.

Mentre, a gran part del país s’espera un predomini d’una situació anticiclònica, amb temps sec i estable. No obstant això, l’extrem nord peninsular quedarà sota la influència de fronts atlàntics, amb cels ennuvolats i possibilitat de precipitacions, més probables i intenses al Cantàbric oriental i Pirineus, mentre que durant la tarda s’esperen pluges febles a Galícia.

A zones limítrofes, es preveuen intervals de núvols sense descartar algunes precipitacions disperses. A la resta, s’espera un predomini dels cels poc ennuvolats en general, amb núvols alts i alguns núvols baixos, boires o boires matinals a zones muntanyenques de la meitat nord, augmentant la nuvolositat al final. A Canàries, hi haurà intervals de núvols amb precipitacions al nord de les illes de més relleu i probables calitges a les illes orientals.

La cota de neu estarà a Pirineus als 1.000/1.400 metres pujant a 1.400/1.700 metres. Les temperatures màximes augmentaran a l’extrem nord, sistemes Central i Ibèric i a Canàries, mentre que les mínimes augmentaran a l’àrea mediterrània, de manera important al nord-est, i descendiran al nord-oest, de manera més important a muntanya. Es preveuen gelades als sistemes muntanyencs de la Península, així com en erms de tots dos altiplans i del sud-est, més intenses a Pirineus.

Els vents seran de components oest a les meitats nord i est de la Península, amb intervals de fort als litorals nord de Galícia i Cantàbric, Empordà, Balears i baix Ebre. Seran de llevant a l’Estret i nord-est i seran de component est a Canàries, amb ratxes fortes a les illes occidentals.