Alerta groga per risc de gelades i onatge a Catalunya

Un total de 22 províncies tindrà aquest divendres avís de risc per gelades intenses, que oscil·laran entre els -1 °C a Mallorca fins als -9 °C a Guadalajara, o bé per fenòmens costaners que provocaran ones de fins a 3 metres d’altura, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

En concret, el risc per gelades romandrà activat aquest divendres a Orense, Cantàbria, Burgos, Segòvia, Sòria, Conca, Guadalajara, Osca, Saragossa, Terol, Mallorca, Barcelona, Girona, Lleida i Castelló.

A més, el risc per fenòmens costaners afectarà a Girona, Màlaga, Granada i Almeria, on bufarà vent de l’est i del nord-est amb força 7 i ones de 2 a 3 metres. A Cadis, el risc es deu al fet que bufarà vent de Llevant amb força 7 en l’Estret, principalment a l’oest de Tarifa i mar endins, al sud del Cap Trafalgar.

Així mateix, Lugo i La Corunya tindran avís groc per vent de l’est i del nord-est amb força 7 entre Estaca de Bars i mar endins al nord-est de La Corunya, principalment al nord de Cap Prior.

L’AEMET espera que en gran part del país seguirà la situació d’estabilitat anticiclònica, però a les illes muntanyenques de Canàries tindran esperen cels nuvolosos amb ruixats, acompanyats d’alguna tempesta ocasional, sense descartar que siguin localment fortes.

En el terç sud peninsular tindran intervals nuvolosos i predominaran els núvols mitjans i alts, si bé en l’àrea de l’Estret i sud-est peninsular s’esperen cels nuvolosos, sense descartar alguna precipitació feble aïllada, més probable en l’Estret. En la resta de la Península els cels estaran buidats, excepte en el Cantàbric i alt Ebre, amb intervals de núvols baixos.

Les nevades apareixeran a partir de 1.800 a 2.220 metres a Tenerife.

D’altra banda, s’esperen probables boires i bancs de boira matinals a l’interior de Galícia i del Cantàbric, depressions del nord-est, interior sud-est i Balears i també pronostica calitges a Canàries, Melilla i Andalusia.

Quant a les temperatures màximes, espera que descendeixin en el centre nord peninsular i que pugin en el sud-est i Balears. A la nit descendiran en la meitat sud mentre que pujaran a l’Ebre i Cantàbric oriental. Les gelades afectaran la zona centro i a l’interior de la meitat nord, encara que les més intenses s’esperen en l’altiplà Nord, Pirineus i sistema Ibèric.

Finalment, respecte al vent, l’AEMET indica que el vent bufarà del nord-oest en el nord-est peninsular i Balears, amb intervals de fort en el Empordà. A Canàries, arribarà de l’est i nord-est. Quant a la resta del país, espera que predomini el vent de l’est i nord-est, fort o amb intervals de fort en l’Estret, Alborán i litoral nord de Galícia.