Alerta groga per gelades a Catalunya

Un total de 28 províncies tindran aquest dimarts avís groc de risc per temperatures mínimes que baixaran a valors d’entre -1 i -8 graus centígrads en bona part de l’interior peninsular i a Balears, mentre que a Cadis l’avís es deu a fenòmens costaners per vents de llevant fort en l’oest de l’Estret i sud de Trafalgar, segons l’Agència Estatal de Meteorologia.

El risc per temperatures nocturnes baixes afectarà a Granada, Osca, Saragossa, Terol, Mallorca, Eivissa, Formentera, Lleó, Burgos, Palència, Àvila, Zamora, Salamanca, Segòvia, Sòria, Valladolid, Albacete, Ciudad Real, Conca, Guadalajara, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Madrid, Navarra, Múrcia, Alacant i València.

A més, Cadis tindrà avís de risc per fenòmens costaners, ja que s’espera vent de Llevant amb força 7 en l’oest de l’Estret i en el sud de Trafalgar.

Durant aquest dimarts la Aemet pronostica intervals nuvolosos i probables precipitacions en l’extrem oest de Canàries, mentre que en la resta de l’arxipèlag els cels estaran nuvolosos o amb intervals nuvolosos encara que al llarg de la jornada tendiran a buidar, després que al principi del dia es registrin precipitacions en l’extrem oriental.

En l’àrea de l’Estret, al País Basc i en alguns altres punts del litoral cantàbric hi haurà intervals de núvols baixos. Per part seva, en el quadrant nord-oest s’esperen intervals de núvols mitjans i alts encara que tendirà a buidar.

Mentrestant, a Balears i en la resta de la Península, hi haurà cels poc nuvolosos amb alguns núvols ales en la meitat oest. La Aemet no descarta boires matinals a l’interior del País basc, alt Ebre i depressions del nord-est. A Canàries existeix probabilitat baixa de calitja.

Quant a les temperatures, les màximes tendiran a baixar en el nord-est de Catalunya i a pujar a Pirineus i a l’entorn del sistema Ibèric. Les mínimes tendeixen a pujar en la major part dels sistemes muntanyencs peninsulars. En la resta s’esperen pocs canvis i continuaran produint-se gelades en bona part de l’interior peninsular excepte en l’oest d’Extremadura i d’Andalusia

El vent bufarà de llevant fort en l’Estret encara que amainarà. A Canàries el vent arribarà del sud-est i de l’est a part de Galícia i a l’entorn d’Alborán. En la resta del país bufaran vents fluixos variables que arribaran predominantment de l’est.