Alerta groga per fred a Catalunya

Un total de 25 províncies en deu comunitats autònomes estaran aquest diumenge en avís groc per temperatures mínimes de fins a -8 °C, segons pronostica l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Concretament, les temperatures nocturnes seran molt baixes i oscil·laran entre -4 i -7 °C a Osca, Terol, Saragossa, Mallorca, Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Segòvia, Sòria, Valladolid, Zamora, Conca, Guadalajara, Barcelona, Girona, Lleida, Lugo, Orense, Navarra, Guipúscoa, Biscaia, La Rioja i València.

A més, a Cadis els fenòmens costaners posaran en avís groc a la província per vents d’aquest o sud-est amb força 7 en l’Estret principalment a l’oest de Tarifa i al sud de Trafalgar.

La predicció de l’AEMET per a aquest diumenge assenyala que hi haurà intervals nuvolosos amb alguna precipitació feble i dispersa a l’entorn de l’Estret i, amb baixa probabilitat, en el litoral de la Comunitat Valenciana i de Múrcia.

D’altra banda, en el terç sud-oest peninsular es donaran intervals nuvolosos de tipus mitjà i alt que aniran en augment conforme avanç el dia, mentre que en la resta del quadrant sud-est peninsular hi haurà alguns intervals nuvolosos de tipus baix durant la primera meitat del dia.

En la resta de la Península hi haurà cels pocs nuvolosos o buidats i a Canàries, cels nuvolosos a les illes occidentals, sense descartar precipitacions, i intervals de núvols en les orientals. Tampoc es descarten boires matinals en el sud de Castella-la Manxa i interior de Galícia i una mica de calitja en el sud-oest peninsular.

Quant a les temperatures màximes aniran en augment en el nord de l’altiplà Nord, serralada Cantàbrica, alt Ebre, País Basc, Navarra i Pirineus mentre que en la resta de la Península es donaran pocs canvis, també en les mínimes.

Això sí, es mantenen les gelades en gran part de l’interior nord, centre i est de la Península una mica més intenses a Pirineus, valls de l’altiplà Nord i entorn del sud del sistema Ibèric, i més febles i disperses a l’interior del quadrant sud-est.

Finalment, bufarà vent de Llevant fort en l’Estret i amb intervals de fort a Alborán i vent de l’est en el nord de Galícia i del nord-est en el litoral sud-est. Els vents fluixos i variables es donaran en aquest en la resta de la meitat sud peninsular i en la resta del país.