Alerta groga per fred a Catalunya

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El fred posarà aquest dilluns en avís de nivell groc (risc) a 17 províncies, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per a aquest 17 de gener. Aquestes són: Granada, Osca, Terol, Saragossa, Balears (illa de Mallorca), Sòria, Albacete, Guadalajara, Conca, Barcelona, Girona, Lleida, Madrid, Múrcia, Navarra, Alacant i València.

Segons la Aemet, les temperatures experimentaran un descens a Canàries, àrea cantàbrica i nord del sistema Ibèric, mentre que en la resta del país no s’esperen grans canvis. En qualsevol cas, es preveuen gelades en àmplies zones de l’interior nord, centre i est de la Península, i seran localment fortes a Pirineus, amb mínimes sota zero en moltes províncies. I la cota de neu se situarà en els 2.600 metres a Tenerife.

Durant la jornada, s’esperen cels nuvolosos o coberts, amb precipitacions abundants, més intenses i acompanyades de tempestes ocasionals a les illes occidentals de Canàries. Les precipitacions seran localment fortes i/o persistents a les illes occidentals. Per la presència de pols en suspensió, podran anar acompanyades de fang.

Així mateix, es preveuen intervals nuvolosos en l’Estret, Melilla, litoral sud i sud-est mediterrani, Balears, País Basc, nord-est de Castella i Lleó, Aragó i Catalunya. I estarà poc nuvolós o buidat en la resta de la Península.

També hi ha possibilitat de boires o boires matinals disperses a l’interior de Galícia i Castella i Lleó, que seran més probables a la vall del Duero, i sense descartar-les en el litoral basc.

Finalment, bufarà vent del sud-est a Canàries, amb intervals de fort i ratxes molt fortes a les illes occidentals; de component aquest al Cantàbric, Estret i Alborán, amb intervals de fort en l’Estret i en el litoral nord de Galícia; de component nord a Balears, sota Ebre i Empordà (Girona); i en la resta de la Península, vent fluix, predominant la component aquest.

El vent provocarà mala mar a Cadis, on s’ha activat l’avís groc per fenòmens costaners.