Alerta de risc per fred a Catalunya

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha avisat per risc (groc) de gelades nocturnes amb temperatures mínimes que oscil·laran entre -1 i -8 graus centígrads i/o per boires que limitaran la visibilitat a 200 metres a un total de 26 províncies en la Península i Balears, mentre que avisa a Canàries per risc de vents o de pols en suspensió.

En concret, la boira motiva l’avís groc a Osca i Lleida, mentre que el risc per fred afectarà a les nou províncies de Castella i Lleó, a les tres d’Aragó, sud de Madrid, Conca, Lleida, Girona, Tarragona, Barcelona, Castelló, València, Alacant, Albacete, Ciudad Real, Guadalajara, Granada i Mallorca.

Per part seva, a Canàries l’avís groc per vents amb ratxes màximes de fins a 70 quilòmetres per hora afectarà a Lanzarote, Tenerife i Fuerteventura, mentre la pols en suspensió limitarà a 3.000 metres o menys la visibilitat en les set illes de l’arxipèlag.

En general les gelades seran intenses en l’altiplà nord, en el centre, a l’interior nord-est i interior de Mallorca, mentre que en el Empordà (Girona) i Canàries bufaran intervals de vent fort.

En el Cantàbric oriental, alt Ebre i nord de Navarra la jornada tindrà cels nuvolosos i augmentarà la nuvolositat al final del dia. No es descarta alguna precipitació feble més probable al final al País Basc i nord de Navarra.

A més, en l’àrea mediterrània s’esperen alguns intervals de núvols baixos i, amb tendència a buidar durant les hores centrals. En la resta del Cantàbric i el nord de Galícia.

En la resta de la Península poc nuvolós o buidat, amb alguns núvols alts a Andalusia. A Canàries abundant nuvolositat alta, encara que al principi hi haurà intervals nuvolosos en l’extrem occidental de l’arxipèlag, amb baixa probabilitat d’alguna precipitació feble aïllada.

A Canàries la Aemet espera calitges i no descarta boires matinals a l’interior de Galícia i del País Basc, alt Ebre, depressions del nord-est i interior de València, sense descartar-les tampoc a Balears.

Les temperatures màximes baixaran a Pirineus, Navarra, alt Ebre i entorn del sistema Ibèric i pujaran en mitjanies de Canàries. Les mínimes augmentaran en el litoral sud-est peninsular i serralada Cantàbrica i baixaran a Pirineus i sistema Ibèric. En la resta s’esperen pocs canvis i seguiran les gelades en bona part de l’interior peninsular, excepte en l’extrem oest peninsular. En general, les temperatures estaran en valors pròxims als normals per a la data.

Finalment, informa que el vent del nord bufarà en el Empordà on augmentarà la intensitat fins a arribar a intervals de fort. El vent del nord-est afectarà els litorals gallec i sud-est, de llevant bufarà en l’Estret i Alborán i del sud-est a Canàries. En la resta els vents seran fluixos i tendirà a bufar el vent del nord o del nord-est.