Alerta de publicitat enganyosa en vídeos de joguines en Internet

La publicitat de joguines és més encoberta, més enganyosa i conté més estereotips de gènere

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha alertat aquest dimarts que la publicitat de joguines en les plataformes d’intercanvi de vídeos i en xarxes socials, sovint amb presència de ‘influencers’ infantils, és “més encoberta, més enganyosa i conté més estereotips de gènere” que l’emesa mitjançant la televisió tradicional.

Segons dos informes del CAC referits a la campanya de Nadal, el 81,3% dels vídeos sobre joguines dirigides a nens i difosos per Internet no tenien cap missatge que informés que en els vídeos hi havia publicitat pagada, de manera que els menors no podien diferenciar el contingut de la publicitat, ha informat l’organisme regulador en un comunicat.

El CAC també ha detectat que gairebé el 50% dels vídeos difosos per Internet mostren moviments o característiques inexistents en la vida real, gràcies a l’ús de ficcions animades per part dels productors dels vídeos, mentre que en la majoria dels de la televisió tradicional, quan una joguina es mou es veu la mà d’un nen que el manipula.

Així mateix, el 69,9% dels vídeos de joguines difoses per Internet inclou representacions d’estereotips de gènere, una xifra superior a la registrada en la publicitat de joguines en la televisió tradicional, que és del 43,2%.

“RECULADA” DE DRETS
El president del CAC, Roger Loppacher, ha assenyalat que els dos informes sobre la publicitat de joguines mostren que aquest tipus d’anunci en Internet “ha suposat una reculada pel que fa als drets dels menors d’edat”.

Loppacher ha dit que la publicitat que els menors poden trobar en Youtube i en les xarxes socials “és més perjudicial perquè no està identificada com a tal, perquè atorga funcionalitats inexistents als productes i perquè inclou un nombre d’estereotips de gènere molt més elevat que en el cas de la televisió”.

“Si a això li afegim l’ús que es fa dels ‘influencers’, especialment dels ‘influencers’ menors d’edat, tenim un públic infantil molt desprotegit”, ha dit Loppacher, qui ha afegit que és una situació que perjudica els prestadors de televisió tradicional que en els últims anys han reduït els elements més perjudicials dels missatges publicitaris.

El president del CAC ha considerat necessari que els canals d’Internet dirigits a menors “actuïn amb més responsabilitat”, i s’ha dirigit a les empreses prestadores que apareixen en l’estudi per a instar-les a adoptar les mesures necessàries perquè informin els usuaris quan un vídeo conté publicitat.

En l’estudi ‘La publicitat de joguines en plataformes i xarxes socials durant la campanya de Nadal’ s’han analitzat 112 vídeos amb continguts publicitaris de joguines publicades en canals i perfils de Youtube, Facebook, Instagram i Tiktok, tots ells en castellà i que han rebut 20 milions de visualitzacions.

L’informe referit a la televisió, ‘La representació dels estereotips de gènere en la publicitat televisiva de joguines’ analitza 88 anuncis, el 58,9% en castellà, i en el qual el 43,2% conté representacions d’estereotips de gènere.