Alerta amb una nova estafa que utilitza el nom de Mercadona

La Policia Nacional ha advertit aquesta setmana en les xarxes socials de l’existència d’una estafa que torna cada cert temps: el de les estafes que es fan passar per conegudes marques. En aquesta ocasió, l’empresa suplantada ha estat la cadena de supermercats Mercadona.

Utilitzant el nom del supermercat valencià, un correu electrònic enganya els usuaris fent-los creure que han estat els guanyadors d’un premi perquè aquests accedeixin a l’enllaç, des del qual li robaran totes les seves dades personals.

«Clar, clar… Tu, que no has participat en cap concurs, has estat misteriosament seleccionat per a rebre productes gratuïts», comença dient la Policia en el seu missatge de Twitter.

«No t’ho crees, no és Mercadona», afegeix la Policia Nacional, que recomana als usuaris a contrastar sempre amb la web oficial en cas de dubtes sobre l’autenticitat del missatge.

Aquest tipus d’estafes són conegudes com phishing, una tècnica en la qual un ciberdelincuente suplanta una empresa o institució coneguda «amb l’objectiu de robar-li informació privada, realitzar-li un càrrec econòmic o infectar el dispositiu. Per a això, adjunten arxius infectats o enllaços a pàgines fraudulentes en el correu electrònic», indiquen des de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (Incibe).

Per a evitar caure en el parany, aquest organisme recomana revisar bé l’ortografia i redacció d’aquest missatge, ja que molts contenen errors ortogràfics a causa de l’ús de traductors automatitzats.

Abans de punxar en l’enllaç, també és aconsellable verificar que l’adreça d’email coincideix amb la de l’empresa que envia el correu, ja que els ciberdelincuents solen emprar dominis públics o que s’assemblen al correu oficial.

De la mateixa manera, és convenient revisar l’enllaç URL a la qual redirigeix el link abans de fer clic en ell. Per a això, n’hi ha prou amb posicionar el ratolí sobre l’enllaç perquè ens mostri aquesta direcció.

Finalment, tampoc s’han de descarregar, en cap concepte, arxius adjunts al correu abans de confirmar que es tracta d’un missatge legítim.