L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha descobert 295 milions d’euros de frau fiscal l’any 2024, un 3,15% més que l’any anterior (286 milions). Aquestes dades es desprenen de l’informe de resultats 2024 del tercer Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2023-2026. La suma dels imports del 2023 i 2024 puja a 581 milions d’euros, molt per sobre del frau detectat els dos primers anys dels plans anteriors (360 milions i 423 milions, respectivament). En conjunt, des de l’any 2015, l’ATC ha fet aflorar un total de 2.376 milions d’euros.
Una altra de les qüestions que l’informe posa de manifest és que la gestió que l’ATC fa de les dades és cada vegada més eficient, ja que amb menys actuacions ha aconseguit descobrir un import més elevat. En concret, les àrees d’inspecció, gestió i recaptació han dut a terme 52.933 actuacions de prevenció i reducció del frau, un 2,8% menys que el 2023 (54.544 actuacions).
El 75% del frau es concentra en els impostos de successions i donacions i de patrimoni
Si s’analitzen les dades de l’informe per figures tributàries, el 75% dels 295 milions d’euros corresponen als impostos de successions i donacions i de patrimoni. El 42% del frau prové de l’impost sobre successions i donacions, amb 124 milions d’euros, i el 33% ve de l’impost sobre el patrimoni, amb 97 milions d’euros. L’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, amb 69 milions d’euros, representa el 23%, i la resta de tributs, amb un import de 5 milions d’euros, suposen un 2% del total descobert.
Pel que fa al control per detectar canvis ficticis de residència, l’ATC ha dut a terme 56 liquidacions que han descobert un frau de 15,5 milions d’euros. D’aquests, 8,5 milions s’han intentat localitzar fingidament en altres comunitats autònomes i els altres 7 milions en altres països fora d’Espanya. D’altra banda, l’ATC ha realitzat 8 liquidacions referents a béns i actius situats a l’estranger i no declarats, que han aixecat un import de 0,3 milions d’euros.
Un índex alt de compliment dels objectius
A banda dels resultats quantitatius de la lluita contra el frau fiscal, el Pla 2023-2026 incorpora altres mesures encaminades a la prevenció i que tenen a veure amb la conscienciació fiscal, el compliment de les obligacions tributàries, la transparència, la col·laboració social, la generació de valor amb les dades i la gestió dels recursos humans. D’acord amb l’informe, el 95% de les mesures que han entrat en vigor el 2024 han estat assolides, el 88% plenament assolides i un 7% parcialment assolides, la qual cosa es tradueix en un índex força elevat de compliment dels objectius.
El 2024 s’han continuat fent activitats relacionades amb la conscienciació fiscal, com ara el programa de visites dels centres educatius, que aquest any han arribat a 30, o les conferències en centres universitaris, amb un total de 20. Amb relació a la transparència, l’ATC ha publicat les dades obertes de nous conjunts de dades tributàries a afegir als 4 ja existents i ha col·laborat amb 4 centres de recerca. També ha publicat 28 criteris de l’aplicació dels tributs.
Un altre dels objectius del pla és facilitar als contribuents el compliment de les obligacions tributàries. La posada en marxa d’una aplicació per a mòbils, que permet a la ciutadania consultar informació i fer gestions tributàries de forma fàcil, ràpida i evitant desplaçaments o la consolidació dels nous sistemes de pagaments dels impostos van en aquesta línia. Concretament, s’han rebut 92.999 pagaments amb la plataforma Bizum, que han suposat una recaptació de 3,7 milions d’euros, i 43.375 a través del servei de Correus, per un import de 2,2 milions d’euros.
En l’àmbit de la col·laboració social, s’han rebut 377 denúncies a través de la bústia de denúncies de la seu electrònica; s’ha col·laborat amb el Col·legi de Notaris de Catalunya i el Consejo General del Notariado per a la implementació d’un nou model de declaració informativa notarial; i s’ha intensificat la col·laboració amb els ens locals en matèria de recaptació executiva i en activitats formatives.
Pel que fa a la generació de valor amb les dades, s’ha continuat avançant en la incorporació i tractament de fonts d’informació i en la identificació de nous patrons de frau fiscal. En aquest sentit, s’han definit 14 tractaments específics que han generat 8.127 requeriments, que han derivat en 3.101 autoliquidacions induïdes per un total de 12 milions d’euros.
Quant a la gestió dels recursos humans, s’han incorporat a l’Agència els gestors i inspectors que van superar els processos de selecció, fet que ha comportat una reducció de la interinitat del 24%.
El Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2023-2026 té com a objectius augmentar la consciència fiscal de la ciutadania, minimitzar el risc d’incompliments, millorar els serveis al contribuent, detectar i corregir el frau, recaptar els deutes tributaris i aconseguir la implicació d’administracions, operadors tributaris i agents socials