fbpx

1 de cada 3 persones amb discapacitat intel·lectual pateix problemes de salut mental

Una publicació alerta que aquestes persones estan infradiagnosticades

Aquest dijous s’ha presentat una publicació elaborada per la Fundació Granés, Dincat i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, amb la col·laboració de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) titulada ‘Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual’. Es tracta d’un document que vol aportar informació sobre els problemes de salut mental que poden patir les persones amb discapacitat intel·lectual i que no es diagnostiquen.

En el llibret es detalla que un 41% de les persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics. Si s’exclouen els problemes de conducta, aquest percentatge es redueix al 28% i si també s’elimina el trastorn de l’espectre autista, la xifra es queda al 22,4%.

El cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’IAS, el doctor Ramon Novell, ha estat l’encarregat de presentar la publicació. En aquesta presentació, Novell ha recordat que dos de cada tres persones amb discapacitat intel·lectual pateixen problemes de salut mental. Malgrat tot, els diagnòstics duals d’aquestes malalties mentals i la discapacitat intel·lectual “sovint no ha estat reconegut” i això fa que es detectin pocs casos de problemes de salut mental entre aquest col·lectiu.

Si no es reconeix el diagnòstic dual, fa que aquestes malalties mentals estiguin infradiagnosticades entre persones amb discapacitat intel·lectual i, per tant, tampoc estiguin tractades. Novell apunta que hi ha pocs estudis rigorosos que comparin directament la incidència de les malalties mentals entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual. Malgrat tot, les dades epidiemiològiques asseguren que les persones amb aquest tipus de discapacitat pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida.

La publicació presentada aquest dijous a la tarda recull ponències, reflexions i aportacions en aquesta matèria. A més, també hi ha enllaços en format de vídeo amb els ponents que han intervingut en una jornada centrada en aquest tema.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els estudiants del MIT finalitzen la seva estada a Andorra

Notícia següent

Baixen els contagis als centres educatius per tercer dia consecutiu

Notícies relacionades