El Festival Nits de cinema oriental de Vic torna al format de sis dies

Les noves restriccions obligaran a fer canvis de darrera hora en la graella

El director, Quim Crusellas, i la regidora de Vic, Bet Piella, en la roda de premsa de presentació del festival. ACN

El Festival Nits de cinema oriental de Vic arrencarà el 20 de juliol, recuperant el format habitual de sis dies. S’hi podran veure 41 projeccions, recuperant les xifres de títols d’abans de la pandèmia. No obstant això, les noves restriccions que limiten l’activitat fins a dos quarts d’una de la matinada, obligaran a fer canvis de darrera hora en la graella.

“Ens anirem adaptant a tot el que vagi sortint”, ha recalcat el director, Quim Crusellas, en la presentació del cartell, que inclourà les projeccions asiàtiques més taquilleres i millor valorades per la crítica. Entre les novetats de l’edició d’enguany hi ha la incorporació de l’Atlàntida com a una de les seus, en substitució del cinema Vigatà, que va abaixar la persiana l’any passat.

El Festival Nits de cinema oriental de Vic arriba enguany a la majoria d’edat. Després que l’any passat, malgrat la pandèmia, optés per mantenir la presencialitat, enguany han volgut fer un pas més i tornar al format de sis dies. Des de l’organització, però, el director, Quim Crusellas, veu difícil arribar a la xifra d’espectadors d’abans de la covid-19, tot i que confia a superar els 4.500 del 2020.

Enguany el cartell comptarà amb 41 films produïts a la Xina, el Japó, Hong Kong, Corea del Sud, Tailàndia, Malàisia, Singapur i l’Índia. D’ells, 27 seran estrenes -11 internacionals, tres europeus, 12 a l’Estat i un al món. “Segurament si no fos per aquest festival moltes d’aquestes pel·lícules mai arribarien a Europa”, ha recalcat la regidora de Promoció Econòmica de Vic, Bet Piella.

Els films

Entre les projeccions més destacades que es podran veure en aquesta edició destaquen dos títols que han estat números 1 de taquilla de Hong Kong: ‘Shock Wave 2’ i ‘One Second Champion’. També la coreana ‘Nido de víboras’, molt ben valorada per la crítica; la taquillera ‘Number 1’ a Singapur; o, des de l’Índia, ‘Krack’.
Crusellas també ha destacat l’estrena mundial de ‘Butterflies’, del català Albert Ventura, resident a Taiwan.

En total, la Secció oficial a concurs comptarà amb 19 llargmetratges que opten al premi del públic, el de la crítica i el del jurat, format per la directora de cinema xinesa Li Jingxiang, l’escriptor Marc Bernabé, i del director del festival Cutrecon de Madrid, Carlos Palencia.

També destaca, d’aquesta edició, la presència del director de cinema japonès, Yoshihiro Nishimura, que portarà a aquest festival el seu darrer treball: ‘Tokyo Dragon Chef’

Les novetats

La incorporació de l’Atlàntida com a una de les seus del festival no és l’única novetat. Aquesta edició també s’estrenarà el cicle Akihabara, pensat pels amants de la cultura popular japonesa. Inclourà films com ‘Beautiful EScape’, ‘On-Gaku: Our Sound’, ‘Bright Star Sentai Gingasaijor’, ‘Special Agent JK Rinne’ o ‘Planet Prince 2021’.

Una trentena d’activitats vinculades

El Festival Nits comptarà amb una desena d’activitats culturals vinculades amb l’Àsia, des de danses de bollywood a demostracions de Karate Do. A banda, els centres cívics oferiran una desena de propostes. També destaca la mostra ‘Records. Xina 1975’ que la vigatana Montse Puntí ha cedit al Museu de l’Art de la Pell de Vic.

Tampoc faltaran els sopars temàtics a la Bassa, a càrrec de restauradors i associacions de comunitats asiàtiques de Vic i comarca, i on casa dia s’oferiran plats típics dels diferents països.

Les restriccions

Les darreres restriccions dictades pel Procicat, que limiten les activitats a dos quarts d’una de la matinada, obligaran a l’organització a fer canvis de darrere hores, encara pendents de recol·locar. Concretament afecten les sessions previstes per divendres a la nit a l’Atlàntida –els films ‘The Maid’ i ‘Versus: unparalleled violence’- i dissabte al Casino de Vic –’Robotrix i ‘The Sainf of gamblers’. “Repassarem les darreres mesures i ens anirem adaptant a tot el que vagi sortint”, ha subratllat el director.