Vic comença la campanya de control de gavians per minimitzar les molèsties a la ciutadania

A Vic hi ha uns 150 gavians que poden criar i en cas de detectar-ne un a casa es pot trucar a l’Ajuntament al 93 886 21 00 extensió 26101 o escriure a salut@vic.cat

L’Ajuntament de Vic torna a posar en marxa la campanya de control dels gavians a la ciutat, coincidint amb l’època de cria d’aquestes aus, considerada una plaga a nivell mediterrani. A Vic es calcula que aproximadament hi ha uns 150 gavians que poden criar, i una quarantena de nius identificats.

 

Tot i ser una campanya anual, entre els mesos de març i maig s’intensifica perquè és el moment que fan els nius i crien. La regidora de Salut Pública, Núria Vergés, explica que l’Ajuntament treballa tot l’any per mantenir la biodiversitat de la ciutat i controlar les plagues d’animals per mantenir la salut pública.  Vergés ha destacat que gràcies a les campanyes de control i la col·laboració de la ciutadania s’ha pogut estabilitzar la població reproductora de gavians per minimitzar les molèsties.

 

El control de gavians és possible gràcies a la col·laboració ciutadana que ajuda a identificar els nius en els edificis i avisen a l’Ajuntament. A partir d’aquí, es trasllada a l’empresa Biodiversitat que és l’empresa que s’ocupa de gestionar la fauna urbana de Vic. “És molt important que els veïns i veïnes identifiquin els nius i avisin a l’Ajuntament perquè es pugui fer el control degudament i no siguin ells mateixos els que intentin treure el niu”, ha especificat el biòleg de l’empresa Biodiversitat, Jordi Baucells.

 

 

Cal evitar tenir teulades malmeses

 

Les principals zones identificades on es produeixen els nius i les cries són el centre històric, les Adoberies i el barri del Remei. Els gavians tenen predilecció per niar en edificis vells i abandonats i també en teulades que puguin estar malmeses. La seva alimentació principal són els coloms domèstics, cucs de terra i la matèria orgànica mal reciclada. “És molt important fer un bon manteniment de les teules i mantenir-les netes i restaurades”, ha puntualitzat Baucells.

 

Tot i que aquestes aus no són perilloses per l’ésser humà, sí que són molt territorials i es tornen agressives en l’època de cria, entre finals de març i principis d’abril, quan posen els ous i especialment quan neixen els pollets, “és en aquest moment quan es poden produir episodis de vols en picat destinats a defensar les cries, però no ataquen”, ha remarcat Baucells.

 

 

Què puc fer si tinc un niu de gavià a casa?

 

En el cas que es detecti que a casa hi ha un niu de gavià, el primer que s’hauria de fer és trucar a l’Ajuntament al 93 886 21 00 extensió 26101 o escriure a salut@vic.cat.

 

Un cop rebut l’avís un equip especialitzat farà un visita personalitzada per determinar quines mesures correctores es poden realitzar, i sobretot aplicar mesures preventives de cara a la següent època de cria. Vergés ha remarcat la tasca que es fa des de l’Ajuntament per mantenir el control dels gavians, “tenim la voluntat de treballar per evitar les molèsties que ocasionen aquestes aus, i col·laborar amb els veïns i veïnes per fer un control estricte i acurat de l’aparició de nous nius”.

 

 

Com t’ajudem a controlar la plaga?

 

S’apliquen diverses tècniques de control de la plaga, en funció de les particularitats de cada cas:

 

  • Protecció de la zona del niu: L’arranjament de les teulades en mal estat on habitualment crien els gavians és la mesura preventiva més eficaç. Si l’animal no troba l’entorn adequat per niar, haurà de buscar un nou emplaçament per instal·lar-se.
  • Punció d’ous: Si en la visita personalitzada es detecta que als nius ja hi ha ous, es procedirà a punxar-los a fi d’esterilitzar-los i que no arribin a néixer els pollets. Aquesta és una de les millors formes de control de la seva població, ja que així els ocells continuen covant els mateixos ous i no en ponen de nous. A més, mentre coven, els ocells no fan soroll.
  • Sistemes de dispersió amb cablejat mòbil.

 

L’origen dels gavians a la ciutat

 

Els gavians van arribar a ’Osona procedents de la costa a mitjans dels anys 80 resseguint el Ter, i es van instal·lar inicialment a Roda de Ter i a Manlleu. Aquí els ocells trobaven menjar sobretot als abocadors a l’aire lliure, les ciutats i en els camps de conreu. Amb el pas dels anys i el posterior enduriment de les regulacions, els abocadors van reduir la quantitat de deixalles orgàniques a l’aire lliure, principal font d’aliment, i cada vegada es van centrar més en les ciutats.

 

Els gavians són aus d’una alta mobilitat: en 24 hores poden desplaçar-se de França, Itàlia o Portugal cap a Osona, o fins i tot des del nord d’Àfrica.

 

A més, els gavians poden sobreviure fins a set dies sense haver menjat, cosa que els fa especialment resistents. Per aquest motiu, és molt important que la ciutadania informi l’Ajuntament quan detectin nius de gavià, per poder col·laborar en aquesta campanya de control de l’espècie.

 

Actualment, a Europa es calcula que hi ha una població de 175.000 exemplars, tots connectats entre ells.

 

 

  

Sessió informativa telemàtica dimecres 24 de març

 

El dimecres vinent, dia 24 de març, a les 7 del vespre es farà una sessió informativa telemàtica per informar de com l’Ajuntament pot resoldre les molèsties causades pels gavians.

Per participar-hi només cal transcriure el següent enllaç al navegador d’internet https://zoom.us/join i introduir el número ID 839 6337 7938 i la contrasenya (Passcode) 222634.

 

En cas que necessiteu ajuda a l’hora de connectar-vos o resoldre dubtes, podeu contactar amb el departament de Salut pública de l’Ajuntament de Vic trucant al telèfon 93 886 21 00 extensió 26101 o escrivint a salut@vic.cat.