S’aprova la reestructuració del govern solsoní sense el suport de l’oposició

JxS i ApS-CUP es consideren menystinguts en aquest procés de canvi

Govern solsoní. Imatge cedida per l'Ajuntament de Solsona

El Ple de l’Ajuntament de Solsona va donar llum verda ahir a la primera reestructuració del govern municipal des de l’anunci de la renúncia de l’alcalde, David Rodríguez. La regidora Judit Gisbert passa a ocupar la primera tinència d’alcaldia i a tenir dedicació exclusiva, Ramon Montaner es converteix en el portaveu del grup d’ERC i Joan Parcerisa amplia les seves responsabilitats amb la regidoria d’Afers Socials. Els grups de Junts per Solsona i ApS-CUP, però, van votar en contra de la nova dedicació i la remuneració de la futura alcaldessa molt crítics amb el fet que el relleu no es produeixi fins al setembre.

Rodríguez continuarà sent alcalde, mentrestant, sense cap retribució ni indemnització, i Gisbert mantindrà les seves regidories i assumirà altres tasques d’alcaldia amb una remuneració de 43.560 euros bruts. El portaveu de Junts, Marc Barbens, va justificar el seu posicionament contrari per diversos motius. Lamenta que no se’ls hagi demanat el vot a favor i critica la “sensació d’intent de monopolitzar l’Ajuntament per part de l’alcaldia”. Barbens qualifica d’”interregne” la situació actual, en què Gisbert “tindrà un sou d’alcaldessa sense ser-ho”.

Marc Barbens és del parer que s’ha abusat dels ressorts municipals per anunciar als mitjans de comunicació els canvis relatius al batlle que “no donen gaire rèdit a l’Ajuntament”. Així mateix, el primer grup de l’oposició va fer referència a “un pacte no materialitzat” de donar suport als sous dels membres del govern a canvi de poder participar en les regidories de barri. Junts reclama més col·laboració de l’oposició en les àrees de govern esgrimint que quedaran massa pocs regidors per assumir totes les àrees, sense Rodríguez i Sara Alarcón, que no té responsabilitats dins l’executiu. Igualment, lamenta que l’alcalde no delegui Governació i aquesta regidoria “quedi en els llimbs”.

Més contundent es va expressar la portaveu d’ApS-CUP, Pilar Viladrich, amb el fet que l’únic objectiu del Ple fos tractar la reorganització interna de l’executiu. La cupaire va reiterar les seves felicitacions tant a Rodríguez com a Gisbert. “Però aquest moment dolç que viviu no es gestiona amb responsabilitat vers la ciutat”, va sentenciar. En aquest sentit, Viladrich va carregar contra la tardança en el relleu a l’alcaldia i, fins i tot, en l’anunci del nom de la substituta al capdavant del consistori des del nomenament de David Rodríguez a la Generalitat. Segons ella, s’ha fet evident que “ERC no estava preparada per aquest escenari”. A més, també va denunciar el tracte rebut per l’oposició, recordant que representa el 45% dels vots. Viladrich va definir l’elecció de la nova alcaldessa com “una partida al solitari molt poc democràtica”, amb un debat que ha mantingut al marge la resta de grups. Per als cupaires, tampoc no està justificat que encara no es formalitzi la renúncia de Rodríguez a l’alcaldia i s’investeixi la seva successora en el càrrec.

Els dos grups de l’oposició presents en el Ple van retreure també a l’executiu la manca de voluntat de consensuar la data per a la sessió extraordinària que fes possible l’assistència de tots els regidors, ja que no hi van poder ser ni el socialista Mohamed El Mamoun ni el cupaire Òscar Garcia. En aquest sentit, l’alcalde va dir que es va intentar atendre les peticions dels regidors, “però és difícil trobar una data que satisfaci a tots”.

David Rodríguez va destacar que la dedicació de Judit Gisbert que s’aprovava ahir era per dedicar-se amb exclusivitat a les regidories i a altres tasques de suport a l’alcaldia que ha d’assumir arran de la seva absència. “Ho fem pensant en la ciutat. I perquè hi ha projectes molt grans, cal més dedicació abans de fer el traspàs. Per això volem un relleu tranquil. No és pel partit, perquè per a ERC tant és que es produeixi al juliol com al setembre”. El batlle també va rebatre les acusacions d’actuar unilateralment recordant que des del govern es manté “un contacte permanent” amb totes les formacions.