Marc Castells: “El Campus Salut d’Igualada ens permetrà seguir fomentant la formació i el talent a casa nostra”

Hem arribat a la meitat de la legislatura, fortament marcada per la pandèmia. Com valora aquests dos primers anys de govern?

Han estat dos anys intensos en què hem hagut de fer front a una situació de pandèmia per a la qual no estàvem preparats i que ens ha obligat a centrar bona part dels esforços  en contenir els seus efectes. De totes maneres, hem treballat per tal que aquesta situació no aturés la nostra ciutat.

La sotregada econòmica ha estat molt forta. Quina és la situació de l’Ajuntament d’Igualada i dels seus vilatans?

Igualada i la Conca d’Òdena vam ser el primer territori de l’Estat en entrar en confinament perimetral. Des de l’Ajuntament teníem clar que la salut dels nostres conciutadans era la prioritat principal, però des del primer minut sabíem que calia estar preparats per a la crisi social i econòmica que vindria després del tancament. L’Ajuntament ha modificat el seu pressupost per fer front a les despeses que s’han generat arran d’aquesta situació i ha promogut diverses ajudes per als col·lectius i comerços més afectats. Hem treballat units amb Vilanova del Camí, Montbui i Òdena, els altres municipis que van quedar tancats perimetralment, per reclamar ajuts extraordinaris. El més recent ha estat el Pla de Mesures Urgents d’Ocupació per als municipis afectats pel confinament perimetral del Servei d’Ocupació de Catalunya, que ha aportat gairebé 1 milió d’euros per fomentar polítiques d’ocupació i la millora del teixit productiu.

Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

Vam ser el primer territori en ser tancat i, per aquest motiu, el treball per mantenir l’economia activa s’ha fet des del primer minut alhora que treballàvem per preservar la salut dels nostres habitants. Teníem clar que els efectes del tancament i de les posteriors restriccions afectarien la nostra economia, així que, des de el mateix dia 12 de març al vespre, els quatre regidors de Promoció Econòmica i Comerç dels quatre municipis confinats ja es van posar en contacte. El dia 13 ja vam començar a treballar conjuntament amb altres entitats de la comarca com la UEA, les associacions de polígons, AEPIC i els polígons dels plans, les associacions de comerç  i tècnics municipals. La primera mesura que vam implantar va ser un punt d’informació empresarial per actualitzar la informació per tal de solucionar dubtes a empreses, professionals i autònoms.

Com a ajuntament, hem rebaixat les taxes d’ocupació de via pública (terrasses), escombraries, ajornament de l’IBI i de l’impost de circulació i, lògicament, el no cobrament de serveis no prestats . A partir d’aquí hem creat ajudes per als sectors més afectats per les restriccions com ara la restauració, els centres d’estètica o les acadèmies d’idiomes que no han pogut mantenir la seva activitat oberta de manera normal. Hem escoltat els seus casos i hem exercit d’altaveu per fer ressò de les seves necessitats i que arribessin a estaments superiors. Hem creat ajudes directes per a les persones que han perdut la feina i hem aconseguit que, mitjançant targetes moneder, puguin comprar en els comerços de proximitat que també han patit molt en aquesta situació.

Quins seran els projectes prioritaris en aquesta segona part del mandat?

El Campus Salut que construirem al passeig Verdaguer d’Igualada és una de les grans apostes per seguir fomentant la formació i el talent a la nostra ciutat. El nou campus ens permetrà augmentar el nombre d’estudiants i oferir unes instal·lacions de primer nivell i úniques amb l’hospital simulat 4DHealth com a referent. A banda, estem acabant els últims trams de l’Anella Verda que rodeja tota la ciutat i ofereix més de 13km de ruta natural amb trams al voltant del riu i també a la zona de les antigues guixeres (una zona recuperada que ha rebut ja 4 premis internacionals). L’any vinent l’Anella Verda estarà totalment finalitzada i tots els trams estaran connectats entre si. El Parc Central és una altra aposta per a l’espai verd a la ciutat, s’ha convertit en un espai polivalent que centra gran part de l’activitat d’esdeveniments i d’oci a la nostra ciutat. Hem finalitzat l’enjardinament i aquesta tardor, amb la creació d’un carril bici, acabarem totalment aquesta part per tal de poder iniciar els treballs a la zona del costat on hi ubicarem el parc infantil i familiar més gran de la ciutat i, probablement, un dels més grans de Catalunya, tindrà 25.000m2.

Seguirem treballant per fer que tots els barris de la ciutat tinguin els passos de vianants accessibles. El barri de Les Flors i de Montserrat ja tenen el 100% d’aquests passos adaptats i treballem per a què al 2025 ho siguin els de tota la ciutat. També tenim centrats els esforços en el projecte d’Igualada Capital de la Cultura Catalana 2022, que esdevindrà un aparador de les nostres entitats i associacions i donarà una gran empenta al sector cultural que ha estat un dels que ha patit aquesta crisi.

Fa poc s’ha anunciat que Igualada tindrà una segona sala de cinema a l’Ateneu. Me’n pot donar detalls?

Mentre en d’altres municipis la notícia és que es van tancant sales de cinema, Igualada pot anunciar que aquest Nadal guanyarà una segona sala a l’Ateneu Cinema. Aquesta bona notícia és fruit d’un conveni entre l’Ajuntament i l’Ateneu Igualadí  similar al que ja vam arribar per obrir la primera sala de cinema al 2016, quan Igualada no en tenia cap. Es tracta d’una segona sala, de format més petit, que complementarà la programació cinematogràfica que s’ofereix fins ara. Amb aquest nou espai s’aconseguirà doblar el nombre d’estrenes setmanals. La nova sala tindrà 47 localitats, una d’elles per a persones amb mobilitat reduïda, i les mateixes prestacions que la sala gran pel que fa a pantalla, so i butaques incorporant l’evident avenç que la tecnologia ha fet en aquests últims cinc anys. Volem convertir Igualada en un centre comercial a cel obert i l’aposta pel cinema ens ajuda.

Al mes de maig es va presentar l’avantprojecte de transformació del Mercat de la Masuca. Què suposarà aquesta transformació i quins terminis té?

Suposarà que el mercat municipal d’Igualada passi a ser un mercat de tercera generació, adaptat als nous temps i a la nova manera de consumir. L’avantprojecte s’està realitzant al costat dels paradistes que coneixen millor que ningú les necessitats del mercat. Plantegem un nou Mercat de la Masuca amb una estructura oberta a la ciutat, molt més transparent i que deixi veure les parades des de l’exterior amb parets de vidre. L’interior es planteja amb un gran passadís central que farà que la circulació sigui més fluïda. Les parades podran tenir mixtura d’usos i esperem que puguin convertir-se en espais de degustació on provar el producte de qualitat que es ven al mercat. Es farà una entrada nova per tal que el Mercat de la Masuca estigui millor connectat amb el seu entorn. Un entorn que en els propers anys esdevindrà encara més un pol de dinamització comercial i d’activitat. Amb el futur Campus Salut, a tocar del mercat, o l’entrada de la Ronda Sud a Igualada que convertirà l’entorn del mercat en una via principal de connexió d’Igualada.

Ara es treballa en el nou reglament del mercat que es farà conjuntament amb els paradistes i a finals d’any s’haurà avançat en l’estimació econòmica del cost del projecte. L’avantprojecte preveu que el nou mercat pugui obrir abans de l’inici de la campanya de Nadal de 2024 i també preveu que els obres puguin executar-se per fases sense que l’activitat comercial hagi d’aturar-se en cap moment.

Un altre dels projectes importants per al municipi és el Campus Salut Igualada. En quin punt està i que suposarà per al municipi?

L’aposta pel coneixement en l’àmbit de la salut lidera els nostres esforços per treballar per l’economia de la ciutat. El coneixement, la investigació i la formació són els puntals per a l’economia del futur. Per aquest motiu hem treballat de la mà de la Generalitat i de la UdL per a què l’Hospital d’Igualada, que ha estat referent en la gestió d’aquesta pandèmia, hagi esdevingut Hospital Universitari. Des del mes d’abril ja està en marxa el procés de licitació del nou Campus Salut que s’ubicarà al passeig Verdaguer, al costat del 4DHealth, un referent pel que fa a la formació sanitària mitjançant la simulació de casos reals. Aquesta instal·lació serà complementària i farà únics els estudis que es facin al Campus Salut d’Igualada.

Aquest mes de juliol el ple ha aprovat l’adjudicació de les obres corresponents al projecte bàsic i executiu del nou edifici. El ple va aprovar també el conveni de l’Ajuntament d’Igualada amb la Diputació de Barcelona per la subvenció de 2 milions d’euros per a la construcció d’aquest campus. Aquests se sumen als 2 milions de subvenció que aportarà la Generalitat i als 2 milions que hi destinarà l’Ajuntament d’Igualada.

Aquest nou campus tindrà un espai de 4.400m2 i capacitat per 500 estudiants. L’espai acollirà els graus d’Infermeria, el de Nutrició Humana i Dietètica i el Màster de Pràctica Avançada i Mètodes Educatius. Els graus impartits en aquest campus aprofitaran també les instal·lacions del 4DHealth per dur-hi a terme les pràctiques.