Un home amb càncer, obligat a assistir a una mesa electoral

La Junta Electoral de Manresa li ha denegat les al·legacions tot i presentar un informe mèdic detallat

Imatge d'una mesa electoral. Foto: Cedida

En Jordi té 56 anys i en fa quatre li van diagnosticar un càncer de pulmó. Es tracta d’una variant molt poc freqüent anomenada neuroendocrí. És crònic i fa que tingui més d’una desena de tumors. Les seves defenses són molt baixes, ha perdut pes, no pot fer gaires esforços i té efectes secundaris com una diarrea crònica per la qual ha d’anar al lavabo cada dos per tres, segons ha explicat en un reportatge al diari Ara.

L’arribada de la Covid-19 va suposar un canvi total en la seva vida. Des de l’inici de la pandèmia gairebé no ha sortit de casa i guarda totes les mesures de seguretat possibles. “A casa tots anem amb mascareta, fa temps que no puc abraçar als meus fills ni estimar a la meva dona, però per sort tenim un pis gran i jo puc estar en una zona més concreta que la resta de la família”, explica en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Tot semblava més o menys controlat, fins que a finals de gener un carter va trucar a la porta amb una carta certificada on deia que havia estat designat per ser el suplent primer en una mesa electoral. En un primer moment en Jordi i la seva família no es van preocupar i van presentar al·legacions adjuntant un informe detallat de la seva malaltia que li havia fet la seva metgessa de capçalera.

La seva sorpresa, però, va ser quan dies després la Junta Electoral de Manresa li va respondre dient que “no s’accepta l’excusa presentada perquè hi haurà les mesures sanitàries suficients”. Davant aquesta situació, s’ha presentat una segona al·legació amb un nou informe encara més detallat de la metgessa. “El que no puc fer és haver estat mesos prenent precaucions i de cop i volta haver d’anar tot un dia a una mesa electoral, perquè me la jugaria molt”, diu en Jordi.

Per aquest motiu, té clar que no es presentarà a la mesa electoral, encara que s’enfronti a una multa o a una pena de presó. “M’estimo més que em sancionin que no pas jugar-me-la entre la vida i la mort. Sóc conscient que si agafés el virus tal com estic, tinc molts números que això no acabés bé”, assegura en Jordi. Una altra opció és demanar una baixa laboral, ja que actualment es troba teletreballant, però és un punt al qual no li agradaria haver d’arribar.