L’Ajuntament de Manresa amplia el projecte de caixes nius amb tallers ambientals a les escoles

Els tallers, conduïts per l’ornitòleg Marc Illa Llobet, ja s’han fet a les escoles Puigberenguer i Valldaura. En total, hi han participat més de 160 alumnes i es preveu que l’any que ve se’n puguin fer més

Caixa niu. CEDIDA

L’Ajuntament de Manresa, a través de la Regidoria de Ciutat Verda, ha ampliat el projecte de les caixes niu amb tallers adreçats als centres escolars de la ciutat per explicar la iniciativa. Les sessions ja s’han fet a les escoles Puigberenguer i Valldaura i han estat conduïdes per l’ornitòleg Marc Illa. En total, hi han participat més de 160 alumnes i es preveu que l’any que ve se’n puguin fer mé s.

Els tallers han permès als escolars aprendre informacions d’interès de la vida i la reproducció dels ocells, observar restes d’antics nius d’espècies diferents i visualitzar ous o pollets a les caixes niu.

Les sessions, que han despertat un gran interès entre l’alumnat i que han estat molt ben valorades per l’equip docent, s’inclouen dins el projecte d’instal·lació de caixes niu de la unitat de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Manresa, que té per objectiu afavorir la biodiversitat i potenciar la població d’ocells.

Cada any, l’ornitòleg Marc Illa Llobet fa el seguiment de les caixes niu del territori, a més d’elaborar un informe complet amb el nombre de caixes niu i altres dades d’interès. Ara, l’acord s’amplia i inclourà tallers de divulgació a les escoles.

Instal·lació de caixes niu: un projecte per afavorir la biodiversitat

El projecte d’instal·lació de caixes niu es va iniciar l’any 2017 amb l’objectiu d’afavorir la reproducció d’ocells insectívors i per combatre la processionària del pi. Aquell primer any només sis caixes niu van ser ocupades pels ocells; el 2018 en van ser 16; el 2019 en van ser 27 i, l’any passat, es va arribar a les 37. Actualment, hi ha caixes niu instal·lades a diferents zones de la ciutat: al parc del Pont Nou, al turó del Puigberenguer, la Balconada, al parc de Puigterrà i a Cal Gravat. A més, aquest any, s’han instal·lat les primeres caixes niu per a ratpenats.

Tallers de caràcter ambiental

A banda de les activitats a les escoles, també s’han fet tallers ambientals a la Festa del Riu 2021: taller d’anellament d’ocells, nidari l’herbolari planetari, taller d’inspecció del riu Cardener i bosc de ribera del Cardener. En total, hi han participat 107 persones, a més de les famílies que van poder gaudir de les audioguies dels contes.

El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, manifesta que jornades i tallers com aquests permeten que la ciutadania s’apropi més a la natura i augmenti la seva consciència ambiental. Huguet afegeix que els tallers ajuden els infants a conèixer millor la fauna que ens envolta, “cosa que facilita que gaudeixin més de les passejades per les zones verdes, les valorin encara més i s’impliquin en la conservació de la natura”.