Manresa tindrà un punt de realització de proves ràpides del VIH

L’Ajuntament de Manresa i Actuavallès han arribat a un acord de col·laboració per tal de fomentar la detecció precoç del VIH mitjançant proves ràpides de VIH i Sífilis

Les proves es faran a l’Edifici Infants (Ctra. de Vic, 16) els dimarts en horari de 15.30 h a 18.30 h de forma gratuïta, anònima i confidencial. No obstant això, caldrà sol·licitar cita prèvia contactant amb Actuavallès a través de les següents formes de contacte: 619778656; 937271900 o prova@actuavalles.org

 

En cas de detectar resultats positius en la prova, es facilitarà la derivació a la Unitat de malalties infeccioses de la Fundació Althaia per tal de poder iniciar el tractament i fer el seguiment assistencial.

 

Importància del diagnòstic precoç

Cal tenir en compte que el diagnòstic precoç de VIH permet accedir abans al tractament i, per tant, gaudir d’una millor qualitat de vida al mateix temps que es redueix de forma significativa la possibilitat de transmetre el virus a altres persones.

 

Pla d’Acció enfront del VIH i altres ITS, 2016-2020 de la Generalitat de Catalunya

Segons s’especifica en el Pla d’Acció enfront del VIH i altres ITS, 2016-2020 de la Generalitat de Catalunya, la situació epidemiològica actual indica una tendència cap a l’augment dels casos de VIH i altres ITS tant a Catalunya com a la resta d’Europa, la qual cosa posa de manifest la necessitat de continuar desenvolupant estratègies d’actuació davant del VIH i altres ITS i, per tant, continuar reforçant tant la prevenció, la detecció i el tractament precoç com l’atenció a les persones afectades.

Així doncs, ampliar les zones i punts de detecció precoç del VIH per tal de reduir el retard en el diagnòstic és un dels objectius generals que contempla aquest Pla d’Acció, la finalitat del qual és reduir la incidència de la infecció pel VIH i altres ITS, millorar l’accés al tractament i la qualitat de vida de les persones infectades i, al mateix temps, lluitar contra l’estigmatització.

 

Més informació sobre Actuavallès

Es tracta d’una entitat que es va fundar l’any 1993 a partir de la organització de persones voluntàries que treballaven per cobrir les necessitats generades per l’epidèmia del VIH i la SIDA. A partir d’aquí, els seus projectes s’han anat adaptant als nous contextos socials i, actualment, les seves línies d’actuació van des de la intervenció amb persones amb VIH, fins a la promoció de la salut sexual en col·lectius prioritaris com la població jove o les treballadores sexuals, passant per l’atenció a les persones en situació d’exclusió social.