Manresa presenta la programació per celebrar l’Any Plácido i es reivindica com a ciutat de cinema

Enguany se celebren els 125 anys de la primera projecció de cinema a Manresa, i també els 60 anys del rodatge a la nostra ciutat de “Plácido”

Enguany se celebren els 125 anys de la primera projecció de cinema a Manresa, i també els 60 anys del rodatge a la nostra ciutat de “Plácido”, una de les pel·lícules més reconegudes de la història del cinema espanyol, rodada pel director valencià Luis García-Berlanga Martí,  film que va ser candidat als Oscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa.

Per celebrar aquestes commemoracions i, alhora,  per reivindicar el gran lligam passat i present de Manresa amb el setè art, l’Ajuntament de Manresa, Cineclub Manresa, El Galliner, Cinemes Bages Centre, el CLAM i diverses persones vinculades amb el món del cinema de la ciutat han sumat esforços per impulsar el projecte “Manresa i Acció. Vivint en pantalla gran”.

El projecte consisteix en una campanya amb un programa d’activitats al llarg de tot l’any 2021. Una proposta amb l’ambició de reforçar la imatge de Manresa i el cinema, de potenciar la cultura cinematogràfica dels manresans i de posar en valor els actius de la ciutat vinculats a la indústria cinematogràfica.

Els promotors de la campanya, aglutinats en una comissió organitzadora, organitzaran  activitats de diferent tipus al voltant d’alguns dels àmbits rellevants del cinema a Manresa. Activitats que tindrà lloc al llarg de tot l’any 2021 i adreçats a tota mena de públic i que puguin fer partícips a diferents col·lectius i barris.

Els detalls de la programació han estat presentats avui a Teatre Conservatori de Manresa amb l’assistència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i diversos representants d’entitats i col·lectius organitzadors: Àngel Torrent (Cineclub Manresa);  Joan Morros (El Galliner); Serafí Vallecillos (CLAM); i Aleix Farrés (Manresa Film Office). Hi ha assistit també Conxita Parcerisas  (Cineclub i Associació Memòria i Història de Manresa); Sílvia Sanfeliu i Àngels Serentill (El Galliner).

Una programació àmplia per a tots els públics

La programació prevista es concretarà en un munt d’activitats en diferents àmbits i temàtiques per donar a conèixer els personatges pioners de Manresa als orígens del cinema; Plácido i el centenari del naixement de Berlanga; Manresa, un plató de cine; història dels cinemes de Manresa: des de les primeres sales de projecció, fins a l’actualitat; el present i futur dels Professionals manresans a la indústria del cinema: present i futur; i els festivals i associacions de cinema, i altres activitats presentades a la ciutat.

Anna Crespo ha mostrat la seva satisfacció per presentar una programació que valora Manresa “com a ciutat pionera i amb una dimensió important en el món del cinema” amb una destacada tradició com escenari del setè art i amb directors, actors i festivals de prestigi. La regidora de Cultura ha agraït el treball de les entitats organitzadores i de persones vinculades al cinema com a Joan Barbé, Olga Payan, Jordi Padró o Marc Martínez, entre altres,  per donar suport al projecte i ha volgut subratllar la iniciativa que es va desenvolupar durant la passat Festa de la Llum per difondre la memòria de teatres i cinemes de la ciutat al llarg de la seva història.

Àngel Torrent ha repassat tota la participació de Cineclub Manresa dins la programació, destacant algunes propostes com la projecció de Fanny Pelopaja de Vicente Aranda i la conversa amb Manel Camp i Manel Quinto; així com també l’exposició “Cineclubisme: el públic s’organitza”, una mostra que commemora els 40 anys de la Federació Catalana de Cineclubs.

Joan Morros ha explicat la programació “de la Setmana Plácido, que es farà del 17 al 23 de maig, amb l’objectiu que el màxim nombre de manresans i manresanes puguin recordar o descobrir el rodatge de Plácido, ara fa 60 anys”. El representant del Galliner ha explicat que “el 40% de les escenes d’aquesta pel·lícula es pot distingir perfectament la ciutat de Manresa com a escenari natural”.  Morros ha afegit que la voluntat és projectar la pel·lícula a instituts, residències.

Serafí Vallecillos ha recordat l’inici aquesta setmana del Festival Clam i ha destacat l’acte del proper dilluns, 3 de maig, una taula rodona titulada “passat, present i futur del cinema al Bages”, que repassarà les principals fites i reptes del sector del cinema a Manresa i la seva comarca des de la visió d’alguns dels protagonistes de la seva història recent, amb la participació de persones vinculades al cinema de casa nostra com Jordi Padró, Manel Quinto, Carles Ortega, Alba Torrent i Esteve Soler, moderats per Joan Barbé.

Aleix Farrés ha explicat el treball que desenvolupa la Manresa Film Office per continuar duent a la ciutat el rodatge de projeccions importants i impulsant més activitats amb Manresa i el cinema com a protagonistes. Farrés ha destacat l’edició del calendari del 2021 dedicat al cinema i el concert de bandes sonores. També ha avançat que hi ha prevista una fira dedicada al cinema durant el mes d’octubre i que s’ha localitzat el “motocarro” que va sortir a la pel·lícula Plácido, el qual s’està treballant per intentar recuperar-lo “després de 25 anys sense funcionar”.

Setmana Plàcido, del 17 al 23 de maig

La programació d’activitats tindrà el seu punt culminant del 17 al 23 de maig, dies en què se celebrarà la Setmana Plàcido, organitzada per l’Associació Cultural el Galliner com a membre de la comissió, amb l’impuls de diverses activitats amb l’objectiu que el màxim nombre de manresans i manresanes puguin recordar – i en molts casos descobrir- el rodatge fa 60 anys de “Plàcido”. Durant aquesta setmana, en funció de l’estat de les restriccions a causa de la pandèmia, es preveuen projeccions de la pel·lícula en diversos equipaments de la ciutat (residències, centres de dia i centres escolars). Les activitats es completaran amb la xerrada  “La Manresa de l’any 1961”,  a càrrec de l’historiador Francesc Comas; i  una taula rodona amb pers ones que van participar o recorden el rodatge.