Manresa inicia uns treballs per millorar la biodiversitat del riu Cardener

L’actuació, emmarcada en el conveni signat amb l’ACA, consisteix en la retirada d’espècies invasores com són les canyes –en una superfície de 1.230 m2- i una cinquantena d’acàcies bordes, i a continuació la plantació de 300 d’arbres i arbusts propis de boscos de ribera

La regidoria de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa ha iniciat aquesta setmana els treballs per millorar i preservar la qualitat del riu Cardener. Els treballs consisteixen en la retirada d’espècies invasores com són les canyes –en una superfícies de 1.230 m2– i una cinquantena d’acàcies bordes, i a continuació la plantació de 300 d’arbres i arbusts  propis de boscos de ribera (Àlbers, freixes de fulla petita, sargues, saulics, salzes blancs, tamarius, saücs, marfulls, arços blancs i sanguinyols), que seran regats manualment durant els dos propers estius.

L’actuació es farà al tram situat entre la Fàbrica dels Panyos i el Pont Nou i tenen un pressupost de 33.226 euros (IVA inclòs).

Els treballs formen part del conveni signat entre el setembre passat entre l’Ajuntament de Manresa i l’Agència Catalana de l’Aigua amb l’objectiu de millorar l’estat ecològic i la biodiversitat del riu, mitjançant un programa d’acció que inclou diferents mesures per a la recuperació d’hàbitats fluvials, millorar la connectivitat del riu, millorar la qualitat de l’aigua i promovent també la informació i les activitats de difusió.

Les actuacions de custòdia acordades amb l’ACA s’emmarquen en el Pla Estratègic del Cardener 2030, centrat al marge esquerre del Cardener, entre el pont Nou i la desembocadura de la riera de Rajadell, a la zona de Can Poc Oli. Aquest espai comprèn el tram més urbà del riu al seu pas per Manresa, però també àmbits menys afectats per la presència humana i amb un gran interès naturalístic, com són l’albereda de Can Poc Oli o la riera de Rajadell, just en l’àmbit de la seva desembocadura.

El Pla Estratègic del Cardener és un document de planificació a llarg termini que fixa els objectius necessaris per a la millora del riu i unes línies d’actuació estratègiques a seguir per aconseguir-los. El Pla va ser aprovar per unanimitat dels tots els grups polítics en el Ple Municipal de 18 de novembre. Es pot consultar en aquest enllaç.