Manresa inicia la campanya de cribratges massius amb automostres de PCR

La campanya es fa a dos centres d’atenció primària de la ciutat: al CAP Sagrada Família i al CAP de Les Bases

El Departament de Salut de la Generalitat ha reprès aquesta setmana la campanya de cribratges massius amb automostres de PCR. La setmana passada aquesta campanya a la Catalunya Central va començar a la localitat d’Artés.  Aquest dimarts, 4 de maig, la campanya arrenca a Manresa, concretament a dos centres d’atenció primària de la ciutat: al CAP Sagrada Família i al CAP de Les Bases.

El CAP de la Sagrada Família atendrà els dimarts de 17 a 19 h i els dimecres i divendres de 10 a 12h. El CAP de Les Bases distribuirà i recollirà els estoigs d’automostra en una carpa exterior, els dimarts de 17 a 19 h, i els dimecres i divendres de 10 a 12 h.

Les proves s’adrecen a persones de menys de 70 anys asimptomàtiques, que no hagin passat la Covid els darrers 3 mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. Els resultats es coneixen al cap de 24 o 72 hores a través de la plataforma La Meva Salut.

Mentre s’avança en la campanya de vacunació, des del departament de Salut es considera que aquests cribratges poden ajudar a avançar-se al virus i tallar el màxim nombre de cadenes de transmissió de persones asimptomàtiques. Aquesta iniciativa cada 15 dies s’anirà validant si continua, en funció de la situació epidemiològica.

La prova és gratuïta i per realitzar-la caldrà facilitar el nom i cognoms, adreça, telèfon de contacte  i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI).

La durada del test és d’uns dos minuts de mitjana. Inicialment s’identifica les persones i es comproven les dades sanitàries i s’etiqueten les mostres amb uns codis de barres. Es llavors quan cada persona es fa ella mateixa el frotis nasal introduint l’escovilló als narius durant cinc segons. Un cop recollida la mostra es guarda i la recull un equip d’atenció primària. Per a més informació podeu seguir aquest vídeo tutorial.