Manresa exhibirà el seu patrimoni cultural del 7 al 10 d’octubre

La Seu, la Culla, la Cova, el Carrer del Balç, la Renaixença, el lapidari del Museu de Manresa i els edificis industrials i modernistes de la ciutat seran els protagonistes de les portes obertes, visites guiades i activitats diverses

Com cada any en aquesta època, els monuments i equipaments patrimonials d’arreu d’Europa obren portes per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni. Manresa també es torna a sumar a la celebració amb diverses activitats que serviran per apropar el patrimoni de la ciutat i difondre la consciència de conservar-lo a tots els públics, tant als manresans i manresanes com a les persones que visitin la ciutat.

Enguany se celebren 30 anys d’organització de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) a Catalunya. Aquesta iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc ininterrompudament a Catalunya des del 1991 és considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.  Amb aquestes jornades, s’obren les portes dels monuments i equipaments patrimonials d’arreu del país amb visites guiades i activitats diverses per gaudir d’aquest llegat i conscienciar tothom del seu valor cultural i social.

Manresa té un patrimoni cultural excepcional amb molts elements emblemàtics i se sent especialment implicada en aquesta jornada. Malgrat les restriccions imposades per la crisi sanitària, la ciutat torna a oferir un programa d’activitats en grups reduïts.

A Catalunya, les JEP són promogudes per la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner. L’organització i la portada a terme de totes les activitats que es fan a Manresa és possible gràcies a la col·laboració i el treball de múltiples institucions, entitats i persones.

La Seu, la Culla, la Cova i el Carrer del Balç tornen a ser protagonistes de les portes obertes i visites guiades. A la Culla s’explicaran els resultats dels recents estudis històrics i arqueològics. També es podrà veure l’excepcional exposició de maquetes de l’evolució de la Seu al llarg dels seus 700 anys de vida a la Casa Lluvià.

Alhora en seran protagonistes també els principals edificis industrials i modernistes del centre de Manresa a través d’una passejada fotogràfica organitzada pel Parc de la Séquia i l’Amical Wikimedia amb la qual s’explicarà com contribuir a fer més extens el fons fotogràfic de l’enciclopèdia més gran del món.

El Centre d’Estudis del Bages ofereix un conjunt de conferències de gran interès dins les seves IX Jornades de Patrimoni, que enguany porten el títol de Presevar el patrimoni de torres i castells.

I el diumenge al matí s’ofereixen portes obertes i visites guiades a l’entorn de la destrucció del patrimoni de la ciutat durant la Guerra Civil, a l’eMM2 – Espai Memòries, el Magatzem Lapidari del Museu de Manresa a la plaça de la Reforma.

El mateix diumenge a les 11 del matí també es farà una visita guiada a l’Escola la Renaixença i a l’exposició República i Escola a Manresa (1931-1939), amb motiu dels 90 anys de la proclamació de la República. Es podrà visitar l’interior de l’edifici i també el refugi antiaeri.

Totes les activitats són gratuïtes. Per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19, en algunes de les activitats s’ha de fer reserva de plaça prèvia.