Manresa enderroca la discoteca Pont Aeri

20 anys després del seu tancament

L’Ajuntament de Manresa decideix enderrocar la discoteca Pont Aeri per fer un espai natural. El mític edifici amb el símbol d’una bola blanca i blava amb ales desapareixerà del municipi 20 anys després que la discoteca fos tancada.

Malgrat els esforços de conservació de la biodiversitat adoptades fins ara a nivell global, s’està constatant una pèrdua de biodiversitat important. En l’Informe sobre l’Estat de la Natura a Catalunya 2020 s’assenyala que “sembla clar que no n’hi ha prou en protegir el que queda sinó que cal restaurar part del que s’ha perdut”. En aquest context, Manresa ha decidit apostar per renaturalitzar -‘rewilding’ en anglès- la finca municipal de Can Poc Oli, de 6 hectàrees, situada a la confluència de la riera de Rajadell i el riu Cardener, sota el Turó de París, extensió oriental de l’Obaga de l’Agneta, a la serra de Montlleó.

El regidor de Ciutat Verda de Manresa, Pol Huguet, ha explicat que el projecte consta de dues grans potes. Per una banda, es proposen accions per reconstruir l’ecosistema natural després de l’acció de l’home. Així, es preveu suprimir l’activitat agrícola d’una parcel·la cultivada, eliminar una resclosa de la riera de Rajadell i enderrocar l’antiga discoteca Pont Aeri i el seu aparcament. Les actuacions d’obra tenen un valor aproximat d’1 MEUR.

En el cas de la discoteca, ha explicat el regidor, els treballs es podran afrontar si s’aconsegueixen les subvencions necessàries, que el consistori ja ha sol·licitat en el marc dels fons Next Generation del Ministeri per a la Transició Ecològica. Les obres més imminents, que podrien començar entre el mes de març i abril, ha explicat Huguet, i per les quals ja es compta amb pressupost són la retirada de la resclosa i la retirada del paviment del pàrquing.

Una gran aula d’educació ambiental a l’aire lliure

L’altra gran pota és la vessant científica, educativa i divulgativa del projecte, que compta amb la col·laboració d’entitats, centres educatius i també de la UPC, però està oberta a la incorporació de nous agents, ha assenyalat Huguet. La mida de l’àrea seleccionada permetrà fer recerca sobre el terreny i comprovar la teoria de la renaturalització en diversos hàbitats (bosc de ribera, plana i zona boscosa), convertint l’espai en una gran aula d’educació ambiental a l’aire lliure.

Abans de l’arrencada, la Institució Catalana d’Història Natural – Delegació del Bages ha inventariat les plantes de la finca, llistant-ne fins a 202, i el Parc de la Sèquia – Fundació Aigües de Manresa ha fet inspeccions de l’estat ecològic de la riera de Rajadell, al seu pas per la finca.

Per la seva banda, Creu Roja Manresa ha realitzat algunes jornades voluntàries per netejar la zona, com la que es va dur a terme per retirar ampolles de vidre que, després del tancament de la discoteca, havien quedat escampades.

Un cop es posi en marxa el projecte, el regidor ha explicat que des de la UPC tenen interès per estudiar l’àrea mitjançant uns sensors intel·ligents que desenvoluparà la universitat i que permetran determinar la qualitat de l’aigua, de l’aire i del subsòl a temps real. També s’utilitzaran drons per fer vigilància de l’evolució de la vegetació de la zona.

La renaturalització dins el pla d’estudis

Tot plegat, permetrà fer recerca i, a la vegada, divulgació i educació ambiental. Dos instituts de Manresa, el Lluís de Peguera i Manresa Sis, ja s’hi han implicat, incorporant el projecte al seu pla d’estudis per tal que l’alumnat pugui treballar competències científiques d’una manera aplicada i real, realitzant també sortides sobre el terreny. Amb la mateixa vessant educativa, altres entitats i centres com Meandre, l’Escola Agrària de Manresa, Bages Biodiversitat o el Camp d’Aprenentatge del Bages s’han sumat al projecte aportant experiència, i utilitzant-lo com a eina pedagògica a llarg termini pels seus estudiants i associats.