L’Ajuntament de Manresa rehabilita l’antic Xalet de Casa Caritat

Els treballs en marxa estan adreçats a consolidar l’estructura de l’edifici per fer-ne segur el seu ús

L’Ajuntament de Manresa preveu tenir enllestides les actuacions de rehabilitació a l’antic Xalet de Casa Caritat a principis del 2021. Es tracta d’un dels projectes guanyadors del Pressupost Participatiu 2017, proposat per l’Esplai Vic Remei i l’Associació de Veïns Vic Remei amb la voluntat de recuperar un equipament emblemàtic del barri i guanyar un espai públic per fer-hi activitats diverses. El pressupost de l’actuació és de 49.368 euros (IVA inclòs).

Els treballs van arrencar aquest estiu amb l’enderrocament del porxo, que es trobava en molt mal estat, i la construcció d’un de nou que s’ha executat amb fusta d’iroko copiant la forma de l’original. En aquests moments, s’està afrontant la part principal de l’obra, que consisteix en el reforç i consolidació de l’estructura de l’edifici i en la reforma de la coberta, uns treballs que tenen l’objectiu de garantir la seguretat de l’immoble per poder-ne fer ús.

Pel que fa a l’estructura, s’estan reforçant les dues encavallades metàl·liques, que donen suport a les voltes de mocador de la sala principal, amb un encamisat metàl·lic, que es revesteix amb guix per tal de deixar un aspecte similar a l’original. També s’han construït dos pilars de formigó.

Pel que fa a la coberta, l’actuació consisteix en la neteja de les canals de zenc existents, en la col·locació d’una làmina impermeable formant la nova canal i en un revestiment de la mateixa amb morter impermeabilitzant. Completant aquesta actuació, es fa un repàs de coberta, recol·locant teules i substituint les trencades.

Amb motiu dels treballs, aquest dilluns s’ha implantat una auto-grua que ha obligat a tallar el trànsit de vehicles al carrer Verge de l’Alba, entre la Plaça Cots i la Plaça Lladó. S’ha mantingut l’accés i sortida de guals des de carrer Mossèn Jacint Verdaguer.

Un edifici modernista construït entre els anys 1911 i 1913

El Xalet de Casa Caritat és un edifici inicialment modernista construït entre els anys 1911 i 1913 pel constructor Cristòfol Botinas, seguint les indicacions del projecte portat a terme l’any 1909 per l’arquitecte Alexandre Soler i March. El Xalet es va projectar amb l’objectiu de crear una escola parvulari anomenat “Liceu infantil” regentada, durant anys, per la Sra. Llasera i confiada a les monges del patronat del Sagrat Cor de Jesús de la Casa Caritat.

Inicialment, aquest edifici es va concebre com una clara manifestació modernista a la ciutat, amb evidents referències arquitectòniques i constructives a Antoni Gaudí o Puig i Cadafalch, i una semblança amb la torre que corona la casa Batlló de Gaudí, a la ciutat de Barcelona.

Durant els anys 50-60 es van mutilar tots els elements i ornamentacions d’inspiració modernista, construint, a més a més, diversos espais annexos que van destruir, per complet, la imatge inicial del Xalet. Els últims anys, l’edifici ha servit per a usos molt esporàdics. Per aquest motiu i a causa del pas del temps, les deficiències i patologies que ha sofert han anat augmentant. La seva rehabilitació era necessària per a poder-lo utilitzar de nou.

En la seva proposta per al pressupost participatiu, l’Esplai Vic Remei i l’Associació de Veïns Vic Remei van demanar-ne la seva rehabilitació per resoldre la necessitat d’espai físic de l’esplai i per disposar d’un altre equipament al barri per fer activitats.