L’Ajuntament de Manresa recomana no plantar “Polygala myrtifolia”

Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya es recomana no plantar aquesta espècie per evitar la propagació del bacteri Xylella Fastidiosa

L’Ajuntament de Manresa recomana a la ciutadania no plantar l’espècie Polygalia myrtifolia, una planta amb flor de color púrpura que prové del gènere Polygala, nativa del Sud-àfrica. Aquesta espècie és font del bacteri Xylella fastidiosa,  que provoca greus danys en diverses plantes cultivades, ornamentals i silvestres i que, en última instància, els pot arribar a causar la mort.

Pot arribar a fer molt mal en cultius com l’olivera, l’ametller, la vinya o els cítrics, entre altres. Per aquest motiu, recomana no plantar-la en espais públics i àrees verdes dels municipis, tot i no estar prohibit per normativa.

Catalunya és un territori que està lliure del bacteri Xylella fastidiosa, però se’n pot trobar en algunes comunitats autònomes properes, com ara  la Comunitat Valenciana o les Illes Balears, així com en altres estats membres (França i Itàlia).

Si es detecta la presència d’aquest  bacteri en un territori, s’han  d’efectuar dràstiques mesures d’erradicació, d’acord amb la normativa comunitària, concretament el Reglament (UE) 2020/2021 de 14 d’agost, produint greus perjudicis econòmics per als agricultors i els productors de material vegetal. Actualment, no existeix cap tractament efectiu un cop es detecta en qualsevol de les plantes hostes a les que infecta.

La millor estratègia per evitar la introducció de la Xylella fastidiosa és la prevenció. Per això, és imprescindible que, a la que es tingui qualsevol sospita de la seva presència, es comuniqui immediatament al Servei de Sanitat Vegetal del DARP a través del correu electrònic ssv.daam@gencat.cat.