L’Ajuntament de Manresa compra la Fàbrica Nova i hi ubicarà un gran projecte universitari

El recinte, situat en una zona cèntrica de la ciutat, estava totalment tancat i acumulava 20 anys d'operacions fallides

La Fàbrica Nova de Manresa va ser un dels recintes firals tèxtils més grans de tot Europa. Hi van treballar més de 3.000 persones –la majoria dones- i va representar un motor econòmic per a la ciutat. Ubicada en una zona cèntrica del municipi, l’any 1989 va tancar portes i, des de llavors, són molts els projectes urbanístics que s’hi han volgut fer, tots privats. Entre els quals, la construcció d’una gran superfície comercial amb galeries, sales de cinema, oficines i hotels. Res de tot això ha tirat endavant i, finalment, després de 20 anys de projectes fallits, l’Ajuntament ha comprat el recinte per 12,3 MEUR amb l’objectiu d’ubicar-hi un gran projecte universitari vinculat a la UPC, del qual, de moment, no s’han donat detalls.
Dia històric a Manresa. Després de 20 anys de projectes urbanístics privats fallits, l’Ajuntament ha anunciat la compra de la Fàbrica Nova, un enorme recinte firal ubicat al centre de la ciutat. S’hi construirà un gran projecte universitari vinculat a la UPC, fet que permetrà transformar tota la zona i relligar barris que, fins ara, han estat separats per un gran terreny amb l’accés totalment barrat.

La compra a Inmocaixa –propietari del recinte- té un cost total de 12,3 MEUR, que l’Ajuntament hi farà front amb tres pagaments. “No és la primera vegada que l’Ajuntament de Manresa ha de fer front al pagament de quantitats econòmiques molt importants. Però aquest cop comprem perquè volem, perquè tenim un projecte al darrera, perquè volem transformar el model i passar d’un model basat en les grans superfícies comercials a un projecte públic basat en l’ensenyament. Ara tenim la capacitat econòmica per fer-ho”, ha explicat l’alcalde.

Un acord amb consens de tots els grups municipals

La compra es fa amb el suport de tots els grups municipals de l’Ajuntament, que aquest divendres han estat presents en la roda de premsa que s’ha fet per anunciar la compra. “Hi ha un gran consens i això és símbol que es tracta d’un acord que fa molts anys que esperàvem”, ha subratllat l’alcalde per a qui, ha admès, el futur de la Fàbrica Nova ha estat “l’obsessió” del seu mandat.

La Fàbrica Nova, símbol industrial de Manresa

La Fàbrica Nova de Manresa ha estat un dels recintes firals més importants de tot Catalunya. És l’empresa que més gent ha ocupat a la ciutat, i també el lloc on s’han viscut els conflictes laborals més significatius dels darrers 120 anys. L’edifici és obra de Salvador Vinyals i Sabaté, un arquitecte molt conegut de Barcelona a principis del segle XX, amb obres com la presó Model o el teatre Tívoli. Des de l’any 2012, la Fàbrica Nova està protegida i catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).