La Innocentada de Manresa, 64 edicions sense interrupció malgrat les dificultats

La farsa estrena aquest dijous amb menys elenc i públic, però amb més sessions

“La pandèmia no ha pogut amb la Innocentada”. Així de taxatiu es mostra Jordi Gener, director de la farsa de Manresa, que aquest dijous estrena la que és la 64 edició i sense cap interrupció. Això sí, els impulsors han hagut de fer mans i mànigues per mantenir l’espectacle en el cartell. A banda de traslladar la data del gener al maig, s’ha reduït l’elenc de 25 a 12 actors i de 18 a 11 ballarins. No actuaran tots, la meitat ho farà aquesta setmana i l’altre la vinent. El públic també serà més reduït, amb una cinquantena de persones, i serà més curta. No obstant això, hi hauran més funcions: 24 fins al 16 de maig.

Jordi Gener, que per quart any consecutiu agafa les regnes de la Innocentada de Manresa, reconeix que ha estat la “més especial” i, alhora “llarga”. L’obra, que habitualment s’estrena al gener, es comença a preparar l’estiu anterior. I l’estiu passat ja van veure que la 64a edició molt probablement hauria de ser diferent. “Vam plantejar-nos el format que es pogués dur a terme en el pitjor dels escenaris”, explica el director, tot reconeixent que tot i voler “no perdre-la, no sabíem en quin context arribaríem”.

Aquesta incertesa ha fet que els assaigs també s’hagin allargat, amb diversos períodes d’aturades per les restriccions. “Una feina extra, però que la compensa el fet que aquest any sigui més curta”, diu el productor de la Innocentada, Adrià Gitart. I és que aquest 2021 dura només uns 40 minuts.

Dos equips

La Innocentada de 2021 és també la primera de la història amb dos repartiments. Aquesta setmana actuarà un elenc, format per sis actors i sis ballarins, i la vinent un de completament diferent, amb sis actors i cinc ballarins. “Només es va fer una trobada, via zoom, conjunta. Tota la resta s’ha fet per separat i, per tant, s’ha assajat el mateix muntatge dues vegades”, explica el director.

Tot i tractar-se de “dos grups bombolla” s’han extremat al màxim les precaucions. La mascareta ha passat a ser pas de la indumentària. Només en l’assaig general d’ahir de dimecres se la van treure i, això sí, en el moment de sortir d’entre bambolines per xafar l’escenari del teatre Conservatori.

Una tradició arrelada

La Innocentada d’aquest any porta de títol ‘Manresa experience’ i està escrita pel manresà Carles Claret. Es tracta d’una farsa “podríem dir que pionera”, diu el productor pel fet que s’hagi celebrat durant tants anys i de manera ininterrompuda.

Combina les escenes amb números de ball. “Agrada pel seu punt de crítica de la ciutat, de dir coses que no diries o que costen dir i aquí ho fas amb el seu toc d’humor, posant el dit a la llaga, però rient-nos de nosaltres mateixos”, explica Guitart. Enguany se centra en la vessant turística de la ciutat, coincidint amb la voluntat del consistori manresà de convertir el 2022 la ciutat en un reclam turístic per commemorar els 500 anys de la visita de Sant Ignasi de Loiola.

La 65a edició

La Innocentada treballa amb la voluntat de recuperar “la normalitat” per a la seva 65a edició, la de 2022. No obstant això, els retards d’aquest any fan que la vinent encara no s’hagi començat a preparar. “Confiem en arribar als terminis, malgrat que tocarà apretar, però la idea és tornar-la a fer al gener, com sempre”, avança el productor.