L’Hospital d’Igualada demana extremar la prudència davant l’augment de casos de covid-19

En set dies s'han registrat vuit defuncions i ja hi ha més de 50 ingressats

Entrada de l'Hospital d'Igualada. Un home surt del centre amb mascareta. ACN

El director assistencial de l’Hospital Universitari d’Igualada, Jordi Monedero, ha fet una crida a la prudència davant de l’augment significatiu d’ingressos de covid-19 al centre sanitari. Segons les darreres xifres, en set dies s’han registrat vuit defuncions i ja hi ha 53 persones ingressades a planta i 7 més a l’UCI. Monedero alerta que, si arriba la tercera onada, “serà molt difícil de gestionar” perquè “partim d’una situació molt complicada” i “tindrem dificultats per donar-hi resposta”. El doctor afirma que la situació actual és fruit, en bona part, del Pont de la Puríssima i alerta que el sistema sanitari en general està “molt tensionat”. A hores d’ara el centre està en Fase 3, però corre el risc de passar a la 4.

Des del dimecres 23 de desembre, a l’Hospital Universitari d’Igualada han mort vuit persones per coronavirus i un total de 53 es troben ingressades a planta (cinc més que ahir). En aquests moments la covid-19 ja suposa el 32% del total de pacients ingressats. A l’UCI hi ha 7 pacients ingressats amb coronavirus, mentre que aquest dimecres n’eren 4. Pel que fa a les urgències, en la darrera setmana cada dia han ingressat entre 1 i 5 casos nous de coronavirus.

Monedero alerta que les xifres actuals de covid-19 “no són bones” i adverteix que “si això es manté i comencem una tercera onada, la situació serà molt difícil de gestionar”. El director assistencial de l’hospital té clar que la situació actual és conseqüència del pont de la Puríssima i, per això, estan preocupats pel que pugui passar a partir de l’11 de gener, que serà “quan començarem a veure l’efecte de les festes de nadal”.

El director assistencial del centre igualadí alerta que, si arriba la tercera onada, la capacitat d’absorbir malalts serà complicada, ja que “en la segona onada partíem de tenir deu pacients ingressats i, en canvi, ara partim de tenir-ne més de cinquanta”. “Evidentment, la capacitat de donar resposta i absorbir malalts no serà la mateixa”, conclou Monedero. El doctor ha deixat clar que ara mateix l’hospital “no està saturat” però diu que es troba en una situació “d’alt impacte i amb els professionals molt cansats”.

“Com més seny posi tothom i més es respectin les bombolles i hi hagi poca mobilitat menys impacte i menys velocitat tindrà la tercera onada”, relata Monedero. Per això, demana a la població que sigui “conscient” de la situació, ja que “ens trobem al límit i no ens podem permetre anar incrementant el nombre de casos”. Per ell, aquest cap de setmana llarg coincidint amb la celebració de Cap d’Any és “crític”.

En relació al nombre de professionals infectats per la covid-19, Monedero ha relatat que a Igualada han tingut “la sort o la desgràcia” que va haver-hi molta afectació en la primera onada i això ha fet que “tinguem una barrera des del punt de vista de l’impacte en la infecció dels professionals”. Entre la primera i la segona onada, l’Hospital Universitari d’Igualada va arribar a tenir uns 400 professionals que es van “positivitzar” i ara, explica Monedero, “tenim molts treballadors que tenen immunitat i això ens fa de protecció”.