Els Reis d’Orient porten la il·lusió als carrers d’Igualada

A causa de la pandèmia els patges no han repartit els regals per finestres i balcons

El rei Gaspar durant la cavalcada a Igualada. ACN

Els Reis d’Orient han tornat a desfilar pels carrers d’Igualada després que l’any passat les restriccions sanitàries no ho permetessin. Melcior i Gaspar, però, ho han fet sense mascareta, malgrat que les mesures establertes pel Departament de Salut exigien que la portessin. Baltasar, en canvi, i la resta de la comitiva reial, la duien. Per primera vegada en anys, la cavalcada més antiga de Catalunya, Festa Patrimonial d’Interès Nacional, no ha comptat amb un dels seus trets més característics: els patges enfilant-se en les escales de fusta per entregar els regals per les finestres i balcons.

Ses Majestats han arribat a Igualada poc abans de dos quarts de sis de la tarda. Els ha rebut l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Des de la balconada de l’Escola Mowgli, Baltasar ha volgut enviar un missatge d’esperança als nens i nenes: ” que aviat puguem deixar enrere aquest malson que estem vivint a tot el món”.

Tot i que el protocol del Departament de Salut establia que Ses Majestats havien de dur mascareta durant la desfilada, Melcior i Gaspar no l’han dut en cap moment. Baltasar i tota la comitiva reial, en canvi, sí que la portaven, com també els milers de persones i infants que han omplert els carrers de la capital de l’Anoia.

La cavalcada ha volgut mantenir al màxim la normalitat malgrat el context pandèmic. Així, a diferència d’altres ciutats que han optat per eliminar el repartiment de caramels, a Igualada sí que se n’han llençat i els menuts han pogut anar omplint les bosses que duien preparades.

Repartiment de regals al final

Enguany, però, ha faltat un dels trets més distintius de la desfilada: els patges enfilant-se per les escales de fustes per a repartir els regals als nens i nenes per les finestres i balcons. Ses Majestats, però, no volien que ningú es quedés sense regal i, un cop han acabat la cavalcada, han enviat els patges a les llars perquè les famílies recollissin els obsequis a l’entrada dels edificis i en espais prou ventilats.

La cavalcada d’Igualada, la més antiga de Catalunya, se celebra des del 1895. Declarada Festa Popular d’Interès Cultural (2010) i Festa Patrimonial d’Interès Nacional (2016), actualment és candidata per esdevenir Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Cavalcades adaptades

Pel que fa a la resta de la Catalunya Central, Ses Majestats han adaptat la seva arribada amb l’objectiu d’evitar les aglomeracions. A Manresa s’ha evitat passar pels carrers estrets del Centre Històric, s’ha eliminat el recorregut tradicional a peu dels Reis Mags i s’ha prescindit de les persones que acompanyaven a peu les comitives reials.

En el cas de Berga, malgrat que sí que s’ha mantingut el recorregut, hi ha hagut alguns canvis. L’ofrena al pessebre s’ha fet a les escales de l’església de Santa Eulàlia i els Reis d’Orient han rebut als infants a les portes de l’Ajuntament i no a la sala de plens. També s’ha reduït la comitiva que ha visitat les residències, centres de dia i l’hospital. No han accedit a l’interior sinó que, des de l’exterior, han entregat uns obsequis acompanyats d’una carta signada.

A Vic també s’ha optat perquè els Reis no entressin als centres sociosanitaris ni als centres hospitalaris de la ciutat. Durant la cavalcada, a banda de la desaparició de la carrossa dels caramels, s’ha agilitzat la tradicional adoració a la plaça per garantir al màxim les mesures sanitàries. Enguany la cavalcada ha comptat amb la patgessa Elisea, cartera reial de Ses Majestats i qui, juntament amb el patge Berenguer, han recollit aquests darrers dies les cartes dels nens i nenes.

A la capital del Solsonès els Reis Mags han optat per allargar el recorregut per fora de les muralles. Així enguany no han baixat de les carrosses per desplaçar-se a peu pel nucli antic.

A Moià la desfilada ha arrencat a la carretera de Vic, passant per l’avinguda de la vila, plaça Major i plaça de Sant Sebastià. El gran distintiu ha estat que els infants no han pogut pujar a les carrosses com en les edicions passades.