Igualada es preparar per la setmana de prevenció de residus

L’Ajuntament ofereix dos tallers gratuïts per a tothom per a fomentar la reparació i durabilitat dels objectes

L’Ajuntament d’Igualada ofereix dos tallers gratuïts per a tothom per a fomentar la reparació i durabilitat dels objectes en el marc de la Setmana de la Prevenció de Residus que se celebra del 20 al 28 de novembre. Així, el dimecres 17, de les 10 a les 13 hores, es podrà trobar a la zona d’aparcament del Mercat de la Masuca dues furgonetes mòbils; el Didaltruck i el Reparatruck que ofereix la diputació de Barcelona.

Al Reparatruck s’ensenyarà als participants a reparar els seus artefactes espatllats per a evitar que acabin en les escombraries abans d’hora, generant residus. Els tècnics facilitaran als qui s’acostin amb els seus petits electrodomèstics, aparells informàtics i bicicletes avariades tant les eines necessàries per a tornar a posar-los en marxa com l’orientació i la formació per a fer-ho.

La generació de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) creix any rere any i té un impacte ambiental important. Sovint contenen substàncies perilloses per al medi, que poden contaminar sòls i aigües subterrànies, i per a la salut de les persones, així com materials que són escassos a la natura i que tenen un alt valor econòmic. Per això, és important poder allargar la vida útil d’aquests aparells tant com sigui possible, i al final de la vida útil portar-los als punts verds per gestionar-los correctament.

D’altra banda, el Didaltruck, és un vehicle amb una modista, les eines i els mitjans necessaris per poder portar a terme els arranjaments o les transformacions. L’objectiu és promoure la reparació i la reutilització, fomentant el canvi d’hàbits de consum per allargar la vida útil de la roba. Es podran reparar o reconvertir peces de roba amb l’ajuda dels mitjans i els coneixements que ofereix aquest servei mòbil.

El regidor de Sostenibilitat, Miquel Vives, ha explicat que “iniciatives com el Didaltruck i el Reparatruck ens ajuden a fomentar la prevenció de residus i la sensibilització ambiental, grans reptes de la nostra societat actual”. Els dos projectes compten amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.