Moià recupera el parc de Bombers onze anys després

El cos anuncia una inversió de 5,5 MEUR per construir una nova seu a Manresa

El Parc de Bombers de Moià torna a ser una realitat 11 anys després. Aquest divendres, el conseller d’interior, Miquel Sàmper, ha descobert la placa del nou edifici, que permetrà al cos d’emergències abandonar els barracons després de més d’una dècada. El nou edifici, que ha costat 1,5 MEUR, s’ha executat mitjançant un sistema de construcció en sec, amb fonaments i forjat de formigó, però amb una estructura modular de fusta. Aprofitant la construcció, el cos d’emergències ha anunciat una inversió de 5,5 MEUR per a la posada en marxa d’unes noves instal·lacions a la Regió Central, a Manresa. “La inversió més gran de la nostra història” ha aprofundit Màxim del Valle, sotsinspector cap del Servei Tècnic dels Bombers de la Generalitat.

Fa 11 anys unes esquerdes al parc de Bombers de Moià van encendre les alarmes i van obligar a tancar l’edifici, situat a la carretera a Manresa. Llavors, en plena crisi, “era inviable” posar-hi solució, ha explicat Màxim del Valle, sotsinspector cap del Servei Tècnic dels Bombers de la Generalitat. La solució, doncs, van ser mòduls prefabricats com a espai d’habitatge per als agents del cos que estaven de guàrdia.

Finalment, el 2019, van començar les obres per recuperar el parc de Moià, que ha estat inaugurat oficialment aquest divendres. Disposa de dues tipologies edificatòries; la part corresponent a les dependències dels bombers, considerat com un equipament administratiu, i la part d’equipament industrial, que correspon a la zona de cotxera, gimnàs i zones complementàries.

Ha costat 1’5 MEUR i es caracteritza per la lleugeresa dels seus materials i per la seva resposta eficient als requeriments tèrmics, estructurals, acústics i de manteniment. A més, l’estructura de fusta que l’embolcalla “fa que s’integri fàcilment a l’entorn”, ha incidit Del Valle, tot afegint que “esperem, amb el nostre exemple, ajudar en el foment de l’ús de la fusta en la construcció de properes edificacions”.

Tret de sortida a altres inversions

La inauguració ha permès al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, descobrir la seva primera placa. El titular d’Interior ha aprofitat la inauguració per recordar que l’obra de construcció del nou edifici s’engloba en el “Pla Bombers 2025”, que persegueix, entre altres objectius, millorar les instal·lacions més deteriorades del cos d’emergències.

En aquest sentit, ha avançat del Valle, imminentment se signarà un conveni per desplegar una nova seu per a la Regió Centre dels Bombers, a Manresa. S’ubicarà en uns terrenys propers a l’actual i tindrà un cost de 5,5 MEUR. “La inversió més gran de la història en unes instal·lacions del cos”, ha assegurat el sotsinspector.

A banda, del Valle ha explicat que es preveuen altres “obres grans” als parcs de Tarragona (5 MEUR), Terrassa (3 MEUR) i Solsona (1,2 MEUR). A banda de 128 obres menors, al llarg de 2019, per solucionar algunes deficiències en la resta d’instal·lacions.